Talán mondanunk sem kell, mivel járna, ha kiszabadulna a csernobili szellem a palackból.

Orosz csapatok benyomultak a csernobili zónába, és elfoglalták az atomerőművet és környékét, az orosz védelmi minisztérium szerint azért, hogy megvédjék azt. Az ukrán hatóságok az állítják, károk és áldozatok sem voltak a létesítménynél, ugyanakkor az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója, Mikhajlo Podoljak szerint ezt nem lehet biztosan megmondani, vagyis nem lehet tudni pontosan, hogy biztonságban van-e a reaktor.

Az Associated Press (AP) hírügynökség arról ír az ukrán nukleáris energiaügynökség közlésére hivatkozva, hogy

a szokásosnál magasabb gammasugárzási szintet észleltek a leállított csernobili atomerőmű közelében, miután azt az orosz hadsereg elfoglalta,

azt azonban nem közölték, milyen mértékben nőtt meg a sugárzás. A szakértők szerint feltehetőleg ennek az az oka, hogy a nehéz katonai felszerelések megbolygatták a feltalajt, amitől a szennyezett radioaktív por a levegőbe került.

Talán mondanunk sem kell, mivel járna, ha kiszabadulna a csernobili szellem a palackból, az ukrán belügyminiszter tanácsadója azért emlékezetett rá (még korábban): „Amennyiben a tüzérségi támadások miatt megsérül a hulladéktároló, akkor radioaktív porfelhő boríthatja be Ukrajna, Fehéroroszország és európai uniós tagállamok területét.”

(Fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Függetlenség vs. birodalom: sok évszázados előzményei vannak az ukrán–orosz konfliktusnak

Egy kis történelmi áttekintés talán segít megérteni a helyzetet, ami bizonyosan az egyik legfontosabb téma lesz az elkövetkező időszakban.

Vettel már biztosan nem indul az Orosz Nagydíjon, és úgy tűnik, Verstappen sem

Vettel sajnálatát fejezte ki az ártatlan áldozatok iránt, akik „ostoba indokok és egy nagyon-nagyon furcsa és őrült vezetés miatt veszítik életüket”.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Elfelejtették kiengedni a Malév-gép futóművét, 243 km/óra sebességgel szálltak le hasra

További cikkeink a témában