Talán mondanunk sem kell, mivel járna, ha kiszabadulna a csernobili szellem a palackból.

Orosz csapatok benyomultak a csernobili zónába, és elfoglalták az atomerőművet és környékét, az orosz védelmi minisztérium szerint azért, hogy megvédjék azt. Az ukrán hatóságok az állítják, károk és áldozatok sem voltak a létesítménynél, ugyanakkor az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója, Mikhajlo Podoljak szerint ezt nem lehet biztosan megmondani, vagyis nem lehet tudni pontosan, hogy biztonságban van-e a reaktor.

Az Associated Press (AP) hírügynökség arról ír az ukrán nukleáris energiaügynökség közlésére hivatkozva, hogy

a szokásosnál magasabb gammasugárzási szintet észleltek a leállított csernobili atomerőmű közelében, miután azt az orosz hadsereg elfoglalta,

azt azonban nem közölték, milyen mértékben nőtt meg a sugárzás. A szakértők szerint feltehetőleg ennek az az oka, hogy a nehéz katonai felszerelések megbolygatták a feltalajt, amitől a szennyezett radioaktív por a levegőbe került.

Talán mondanunk sem kell, mivel járna, ha kiszabadulna a csernobili szellem a palackból, az ukrán belügyminiszter tanácsadója azért emlékezetett rá (még korábban): „Amennyiben a tüzérségi támadások miatt megsérül a hulladéktároló, akkor radioaktív porfelhő boríthatja be Ukrajna, Fehéroroszország és európai uniós tagállamok területét.”

(Fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Egy srác számítógéppé alakította át a vécéjét, ami továbbra is rendeltetésszerűen működik