Háború van, és ez az űrből is látszik.

Csütörtök hajnalban Oroszország megtámadta Ukrajnát, amely során több várost is légi- és tüzérségi támadás ért, péntek reggelre pedig az orosz egységek már az ország fővárosát, Kijevet is elérték. Az orosz harci egységek vonulását műholdfelvételeken is lehet látni. Az amerikai Capella Space következő felvételén orosz konvojokat láthatunk, ahogy a fehérorosz Dovlyadyban vonulnak:

Itt pedig az ukrán-belarusz határ közötti, a Pripjat folyó felett átívelő hídon látható az egységek vonulása – a cél az említett folyó partján fekvő csernobili atomerőmű megszerzése volt:

Azóta már lehet tudni, hogy az orosz csapatok benyomultak a csernobili zónába, az orosz védelmi minisztérium magyarázata szerint pedig azért foglalták el az atomerőművet és környékét, hogy megvédjék azt.

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Herascsenko korábban arra hívta fel a figyelmet, amennyiben „a tüzérségi támadások miatt megsérül a hulladéktároló, akkor radioaktív porfelhő boríthatja be Ukrajna, Fehéroroszország és európai uniós tagállamok területét”, az ukrán hatóságok szerint károk és áldozatok sem voltak a csernobili létesítménynél, ugyanakkor az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója, Mikhajlo Podoljak szerint nem lehet megmondani, hogy biztonságban van-e a reaktor, állítólag megemelkedett a sugárzás mértéke a térségben.

A háború első napján több ukrán légibázist is támadás ért, az amerikai Maxar Technologies űrtechnológiai vállalat műholdfelvételén a csugujevi légi támaszpontot ért támadás nyomai láthatóak:

(Forrás: CNN, MTI, fotó: Capella Space, Maxar Technologies)

Ez is érdekelhet:

Függetlenség vs. birodalom: sok évszázados előzményei vannak az ukrán–orosz konfliktusnak

Egy kis történelmi áttekintés talán segít megérteni a helyzetet, ami bizonyosan az egyik legfontosabb téma lesz az elkövetkező időszakban.

Vettel már biztosan nem indul az Orosz Nagydíjon, és úgy tűnik, Verstappen sem

Vettel sajnálatát fejezte ki az ártatlan áldozatok iránt, akik „ostoba indokok és egy nagyon-nagyon furcsa és őrült vezetés miatt veszítik életüket”.

Sean Penn Ukrajnában filmezi az orosz inváziót

Ha valakinek esetleg kétségei lettek volna afelől, mennyire tökös az amerikai filmes.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Zavartalanul merülhetsz el a zenehallgatás élményében a Sennheiser audiofil fejhallgatójával

A borotválkozás egy másik szintje: ismerd meg a Braun S9 Pro+-t, a márka eddigi legjobb elektromos borotváját

A tökéletes szülinapi ajándék egy 40 éves férfinak

Well done
Hirdetés