Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Anonymus hekkercsoport nem mindennapi üzenettel állt nemrég a világ elé: szerintük a NASA ugyanis hamarosan bejelenti, hogy földönkívüliekre bukkant.

Az Anonymous üzenete:

Az Anonymous mondanivalója főként két pilléren áll: a Kepler-űrteleszkóp legutóbbi felfedezésén, valamint Thomas Zurbuchen, az amerikai űrhivatal tudományos adminisztrátorának a kongresszusi meghallgatásán. Zurbuchen áprilisban a közelmúltban elért sikerekről és a távlati célokról beszélt,

Zurbuchen gondolatait a 39. perc után lehet meghallgatni, a nagy visszhangot keltő mondatát pedig 44:10 után nem sokkal:

Ha figyelmesen végighallgatjuk a szakértő beszédét, akkor úgy érezhetjük, hogy a hekkerek kiragadták az ominózus mondatot a szövegkörnyezetéből – ugyanis az sokkal inkább tűnik egy velős beszéd szépen csengő, optimista, jövőbe mutató lezárásának, mintsem konkrét utalásnak egy hatalmas felfedezés esetleges bejelentésére.

Ugyanakkor ha figyelembe veszünk néhány tényt, akkor kénytelenek vagyunk beismerni, hogy bármennyire is szenzációhajhásznak tűnik az Anonymous videoüzenete, a téma igenis forró, és talán sosem volt ennyire aktuális.

Fantáziarajz a Kepler űrtávcsőről

A Kepler űrtávcső ugyanis nemrég újabb 219 bolygójelöltre bukkant – így már összesen több mint 4 ezernél tart –, a bolygójelöltek közül tíz Föld-nagyságú, ráadásul központi csillaguk lakhatósági zónájában kering,

Továbbá ne feledjük, csillagászati szempontból egy nagyon izgalmas féléven vagyunk túl. Ha emlékszünk, februárban még azzal állt a NASA a világ elé, hogy felfedezett valamit a Naprendszeren kívül, valamit, ami nagyon jelentős – emiatt pedig összehívtak február 22-ére egy nyilvános sajtótájékoztatót New Yorkban. A tudományos világ nagy lázban égett, az amerikai űrhivatal szakemberei pedig az ominózus napon bejelentették, hogy a tőlünk 40 fényévre található ultrahideg vörös törpe, a Trappist–1 körül hét Föld-szerű bolygó kering. A hétből három pedig olyan távolságban, hogy az élet kialakulásához nélkülözhetetlen víz folyékony halmazállapotban lehet jelen rajta.

Íme, a lenyűgöző csillagrendszer:

De megemlíthetnénk akár a Hattyú csillagképben található Tabby csillagát is (fedőneve: KIC 8462852) is, amelynek a különös „viselkedésére” mai napig nem találtunk elfogadható magyarázatot. Az 1500 fényévre található KIC 8462852 fényessége bizonyos időközönként akár 20%-al is megcsappanhat.

Lényegében két nagy teóriát gyártottunk le a rejtély megválaszolására (vagy valami történik a csillagban, vagy valami elhalad előtte), de valahogy egyik sem állja meg igazán a helyét – erről bővebben itt. A téma azért vált az elmúlt időszakban megint aktuálissá, mert a kutatók ismét érzékelték a csillag fényének a gyengülését, és ugye mondanunk sem kell, hogy kézzel fogható tudományos válasz hiányában még egyes szakértők sem vetették el annak a gondolatát, hogy

A Pioneer-tábla volt az első fizikai üzenet, amelyet a világűrbe küldtünk. A Pioneer–10 és a Pioneer–11 fedélzetén is elhelyeztek egyet-egyet belőle, a rajta található információ pedig az űrszonda eredetéről, valamint bolygónkról és fajunkról tájékoztat

Összességében azt mondanánk, hogy nem kell túlságosan komolyan venni az Anonymous videoüzenetét – amely inkább tűnik egy érdekfeszítő és többé-kevésbé megalapozott spekulációnak, mint egy gondosan felépített, érvekkel és tényekkel alátámasztott okfejtésnek –, ugyanakkor érdemes figyelnünk és nyomon követnünk a legfrissebb csillagászati fejleményeket, mert az elmúlt időszak tendenciáját követve koránt sincs kizárva, hogy hamarosan valóban egy korszakalkotó tudományos bejelentéssel fognak előállni az űrhivatal szakemberei.

(forrás: Science Alert)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.