Az orosz hadsereg tesztelte a T–14-es Armata harckocsit, amelyről Jurij Boriszov, a hadiiparért felelős orosz miniszterelnök-helyettes még annak idején azt nyilatkozta: a túl nagy gyártási költsége miatt nem tervezi ezek tömeges beszerzését az orosz hadsereg, ehelyett a meglévő haditechnika harcképességének növelését részesíti előnyben.

Ezúttal Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter is elismerte a Rosszija 1 köztelevízió adásában, hogy a legkorszerűbb műszaki megoldásokkal felszerelt T-14-es igen dr'ga tank, ami részben annak a következménye, hogy még mindig tesztelik és korszerűsítik. Ugyanakkor Gyenyisz már a sorozatgyártásról is szót ejtett, amely révén csökkenhet az ára az Armatának.

Az Armata nehéz lánctalpas platformra épülő T–14-es harckocsit személyzet nélküli lövegtoronnyal és korszerű fedélzeti berendezésekkel szerelték fel.

A legénységet a tervezők egy páncélozott, a lőszertől elszigetelt kapszulában helyezték el. A csapatoknál történő tesztelése korábbi sajtójelentések szerint 2018 novemberében fejeződött be. Az Interfax háttéranyagában úgy fogalmazott, hogy az alapvetően új és kizárólag orosz Armata a tankok a háború utáni harmadik generációjához tartozik, és jelenleg nincs hozzá hasonló a világon.

Ez is érdekelhet:

(forrás: Bloomberg, Index, MTI)

És ezt olvastad már?
A Holdba fog csapódni a SpaceX irányíthatatlanná vált rakétája