Rejtélyes jeleket fogtunk egy távoli galaxisból
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy távoli galaxisból érkező titokzatos rádiókitöréseket észleltek csillagászok egy kanadai teleszkóp segítségével, ám a rádióhullámok pontos természetét és eredetét egyelőre nem sikerült meghatározni.

Az észlelt gyors rádiókitörések között egy nagyon szokatlan, ismétlődő jelet is azonosítottak a kutatók, akik szerint utóbbi ugyanabból, a Földtől nagyjából 1,5 milliárd fényévnyire lévő forrásból származik. A Nature című szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint

„Tudva, hogy létezik még egy ilyen, arra enged következtetni, hogy több is lehet odakint” – mondta Ingrid Stairs, a vancouveri Brit Columbia-i Egyetem asztrofizikusa. Hozzátette: ha még több ilyen ismétlődő jel és forrás állna rendelkezésünkre a tanulmányozásukhoz, akkor képesek lehetnénk megoldani a kozmikus kirakóst azzal kapcsolatban, hogy honnan származnak ezek a jelek, és mi okozza őket.

Egy neutroncsillag művészi ábrázolása

A csillagászok kicsivel több mint tíz éve ismerik a rövid vagy gyors rádiókitöréseket. Ezek nagy energiájú asztrofizikai jelenségek, amelyek felvillanó rádiópulzálások formájában láthatóak – egy szempillantásnál is jóval rövidebben és látszólag rendszertelenül villannak fel az égbolton.

Rövidségük miatt nagyon nehéz meghatározni pontos eredetüket. Mostanáig a kutatók nagyjából 60 gyors rádiókitörést, köztük két ismétlődőt észleltek, de úgy vélik, hogy napjában akár több ezer is lehet az égen.

Ez is érdekelhet:

(forrás: BBC, Science Daily, MTI)

 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.