Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Manapság nagyon könnyű belezavarodni, hogy milyen telefont válasszunk, ha a pénz nem számít, hiszen egy csúcskategóriás mobilt annyi szempont szerint lehet értékelni, hogy ember legyen a talpán, aki dönteni tud. Egy dolog viszont évek óta változatlan, ez pedig az, hogy a Samsung egy atomóra megbízhatóságával hozza nekünk a legmagasabb minőségű készülékeket. Nincs ez másképpen a tizedik generációját taposó Galaxy S-széria legerősebb változatával, a Galaxy S10 Plusszal sem, ami minden téren a legjobb telefonok közé tartozik.

Amit első ránézésre megállapítottunk, hogy továbbra is a Samsung gyártja a legszebb telefonokat, igaz, a Huawei az elmúlt években olyan pontossággal másolta le a Galaxy S-ek dizájnját, hogy a Galaxy S10 Plus és a Huawei P30 Pro között nagyítóval kéne keresni a különbségeket - kéne, ha a Samsung nem döntött volna úgy, hogy notch helyett kameralyukat rak a kijelző jobb felső sarkába, ami az idei év egyik nagy slágere. Ízlés kérdése, hogy ez kinek mennyire jön be, mi úgy vagyunk vele, hogy amíg a kamera belóg a kijelzőbe, addig édesmindegy, hogy középen vagy az egyik sarokban teszi ezt.

Esztétikailag tehát csillagos ötös az estízesnek, a tervezői döntésekkel kapcsolatban viszont van bennünk egy nagy kérdőjel, ugyanis a bekapcsológomb annyira a telefon tetejére került, hogy egy ekkora készüléknél már nem lehet kényelmesen elérni. Extra fail, hogy a telefon másik oldalán a Bixby-gomb került rossz helyre (középre), így jó néhányszor előfordult velünk, hogy akaratlanul is megidéztük a személyi asszisztenst, amikor a bekapcsológombot megnyomva kicsit rámarkoltunk a telefonra. A Samsung minden bizonnyal úgy volt vele, hogy a legtöbben úgyis a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval fogják feloldani a telefont, így a bekapcsológombra ritkán lesz szükség, amiben mondjuk van igazság, de ettől függetlenül minket zavart a dolog.

A kijelzőbe-épített ujjlenyomat-olvasótól már előre féltünk, ugyanis ezt több kritika is csúnyán lehúzta, ehhez képest minimum meglepő, hogy nekünk úgy működött, mint az álom. Kicsit persze lassabb, mint a fizikai szenzor, de tízből tízszer első próbálkozásra feloldotta a kijelzőt, bárhogy is raktuk rá az ujjunkat. A többi teszttől gyökeresen eltérő tapasztalatunk valószínűleg abból fakad, hogy a Samsung elég gyorsan, már április elején frissítette az ujjlenyomat-olvasó szoftverét, második nekifutásból pedig már sikerült eltalálniuk, hogyan kéne működnie egy ilyen újításnak ahhoz, hogy a feldühödött tömeg ne vonuljon a székházuk elé. A kijelzőnél maradva említsük még meg, hogy a Samsung telefonja továbbra is világbajnok, ha haptic feedbackről van szó, márpedig a kifinomult fizikai visszajelzés rengeteget számít, amikor a miniatűr virtuális billentyűzeten kell lepötyögni valamit.

Az ilyen, elsőre apróságnak tűnő dolgok rengeteget hozzáadnak egy telefon használati értékéhez, márpedig az S10 Plusnál bárhova nézünk, mindenhol azt látjuk, hogy a legapróbb részletekre is odafigyeltek: a kiemelkedő minőségű sztereó hangszórótól a telefonnal érkező AGK-fülhallgatóig, a QHD felbontású AMOLED-kijelző képminőségétől a rendkívül stabil wifiig minden nagyon rendben van.

Igaz, a Samsungnak szüksége is van rá, hogy minden részlet egy minőségi telefon benyomását keltse, hiszen az igazán látványos dolgokban már nehezen tudnának kitűnni a tömegből: az Európában árult Galaxy S10 Plus Exynos 9820 procija semmivel sem erősebb, mint a szinte az összes androidos csúcstelefonban megtalálható Snapdragon 855, és bár a telefon üzemideje és töltési sebessége nagyon rendben van, de mégsem nevezhetjük példátlannak a többi csúcskategóriás készülékhez képest.

Mint ahogy nem példa nélküli a kamera sem, ami egy (Samsung számára) ideális világban akár a legjobb mobilos kamera is lehetne, csak ne lenne az a francos Huawei, ugye, akik az elmúlt bő egy évben rendre valamivel jobb kamerát raknak a telefonjukba, mint a nagy konkurens. Ez a Galaxy S10 Plus esetében persze csak nüanszokban mutatkozik meg: az éjszakai felvételek valamivel gyengébbek és meg kell elégednünk a 2x-es optikai zoommal, de azért eléggé csodálkoznánk, ha valaki elégedetlen lenne azokkal a fotókkal, amiket a Galaxy S10 Plus produkál. A 16 megapixeles nagy látószögű, 12 megapixeles telefotó és szintén 12 megapixeles főkamera együttesen borzalmasan jó képeket készít, de helyettünk inkább beszéljenek maguk a telefonnal készített fotók.

Ízlés kérdése, hogy kinek mi a legfontosabb szempont egy telefonban - szoktuk mondani demokratikusan, de az a helyzet, hogy a Samsung Galaxy S10+ egy olyan telefon lett, ami minden szempontból közel jár a tökéleteshez. Ez sajnos együtt jár azzal, hogy jelenleg a Galaxy S10+ a legdrágább androidos telefon, és persze azt sem mondhatjuk, hogy nincsenek méltó vetélytársai, de azt annál határozottabban állíthatjuk, hogy egy ilyen készülékkel a zsebében senki sem lesz elégedetlen.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.