Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Durva.

Tavaly helyezték üzembe Hawaiin a Daniel K. Inouye japán származású  demokrata politikusról elnevezett napteleszkópot, amely a világ legnagyobb naptávcsővének számít a maga 4 méter átmérőjű főtükrével.

A berendezés lehetővé teszi a Nap légkörének, koronájának és mágnesességének vizsgálatát, illetve segíthet a napkitörések pontosabb előrejelzésében, valamint megérteni az űridőjárást.

Az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF) pedig most közzétette egy a teleszkóp által készített képet, amelyen soha nem látott részletességben (25 km/pixel felbontásban) láthatod a Nap felszínét:

National Science Foundation on Twitter

See the Sun like never before! @NSF's Inouye Solar Telescope produces first detailed images of the sun's surface. https://t.co/c3SPB6gg8w #SolarVision2020 📷: @NatSolarObs/ @AURADC/ NSF

Így is nézd meg:

National Science Foundation on Twitter

@NatSolarObs @AURADC @NSF_MPS The NSF's Inouye Solar Telescope provides unprecedented close-ups of the sun's surface, but ultimately it will measure the sun's corona - no total solar eclipse required. 😎 More: https://t.co/UsOrXJHaY1 #SolarVision2020 https://t.co/DO0vf9ZzKC

Ez is érdekelhet:

(Forrás: iflscience.com, HVG, fotó: Getty Images)

Kövesd a Rakétát, a Player jövőmagazinját!

Tavaly év végén startolt el a Player új magazinja, amiben kiemelten foglalkozunk a legérdekesebb technológiai és tudományos újdonságokkal, az autózás jövőjével, a megújuló energiával, a klímakérdéssel, és még számtalan olyan izgalmas trenddel, ami a következő években meghatározó lehet. Kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

 

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.