Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nagyon megy a stream, de ez nem azt jelenti, hogy semmi értelme egy blu-ray-lejátszónak. Teszteltük a Sony X800M2-jét, ami inkább egy médiaközpont, annak viszont elsőosztályú.

Lehet szidni a fizikai formátumokat, de igenis van előnye a blu-raynek, főleg, ha nincs túl erős neted, vagy csak szereted böngészni a polcodon a meglévő filmek dobozait, aztán lekapni egyet közülük, és betenni a lejátszóba. Valahogy más az érzés. Más egy menüből indítani, más az extrákat is megnézni utána, pláne, ha imádod azt a filmet, amit nézel. Csak hát önmagában egy blu-ray lejátszó nem ér sokat. Extra funkciók nélkül a kutya se venné meg, úgyhogy jobb, ha mindenki telepakolja mindenféle jósággal, aztán boldog lesz a vásárló, és boldog lesz egyszerre az is, aki csak a megvásárolt lemezekben hisz, és az is, aki a streamelésnek is elsuttog egy halk köszönömöt naponta úgy százezerszer.

Na pont ezért nagyon jó vas az UBP-X800M2, mert gyakorlatilag mindent tud, első ránézésre nem is látszik, mennyi mindent. Szép és egyszerű kialakítása annyira univerzális, kb. bárhová leteheted, illeni fog a környezethez, semmi csicsa, semmi óriásira duzzasztott gomb, még a lemeznyílás is rejtett, hogy elegánsnak tűnjön.

Az igazi meglepetések akkor érik az embert, amikor belenéz a lehetőségeibe. 4K-s blu-rayt lejátszani már nem nagy truváj, természetesen tudja ezt is a Sony eszköze, de a rátelepített alkalmazásokkal akár Netflixet és YouTube-ot is nézhetünk vele, és itt kezd el felnyílni az ember szeme. Mert hát ennél tökéletesebb médialejátszó nem igazán létezik. Oké, a tévébe is bedughatsz egy pendrive-ot, és lejátszik neked szinte mindenféle file-t, de itt egyszerre megvan az USB-port, a lemezlejátszás és a stream is. Ez a minden IS tipikus esete.

Az ember olyan fronton támadja, amilyenen csak akarja: eléri a helyi hálózatot is, onnan is képes filmet és zenét nyomni, tökéletesen kezeli USB-n a képi- és hangfile-okat, bár azt azért meg kell hagyni, hogy a Sony kissé túlbonyolította a dolgot, választanunk kell ugyanis, hogy képet vagy hangot keresünk, nincs olyan opció, amellyel egyszerre mindent láthatnánk a külső tárolón. De ez a legkevesebb, egyetlen gombnyomás, és máris át lehet váltani a kategóriák között.

Szuperül kezeli a bluetooth fülest, így ha a tévéd valamiért nem szeretné párosodni a fülhallgatókkal, akkor az X800M2 majd fog, ráadásul nagyon egyszerűen és könnyedén teszi meg. Eléri a WiFi hálózatodat, de a Sony valamiért továbbra is allergiás a jó vezetéknélküli hálózatelérésre, így érdemes olyan helyre rakni a lakásban, ahol jó a jelerősség, máskülönben az is lehet, hogy az eszköz csak kapálózni fog a WiFi után, és nem csatlakozik fel rá, akkor sem, ha más eszközök ott még simán találnak jelet. Ez egy ilyen Sony-dolog, sajnos a cég több termékében előfordul, legyen az tévé, PlayStation, vagy most épp ez a lejátszó. Ha internet, akkor kábel. Már ha jót akarunk magunknak.

Sokkal jobb hír, hogy nem véletlenül feszít a lejátszón a High Resolution Audio-logo, az X800M2 ugyanis képes a nagyfelbontású hangfájlok lejátszására és továbbstreamelésére, és mivel ugyebár elsősorban lemezek lejátszására való eszköz lenne papíron, simán beveszi az SACD-ket is, így nem csak egy remek blu-ray olvasó, hanem CD és SACD lejátszó is. Így már talán érthető, miért neveztem médiaközpontnak, tényleg nincs olyan, amit ne kezelne és ne játszana le gyönyörűen.

A képminőség természetesen tökéletes, a Sony mindig is nagyon értett ahhoz, hogy olyan képet varázsoljon az eszközeivel a szemünk elé, amitől az embernek tátva marad a szája, így nem különösebben meglepő, hogy a blu-rayeket tökéletes minőségben játssza 4K-ban. A gyengébb minőségű tartalmakat felskálázza 4K-felbontásra, HDR10, Dolby Vision, Dolby Atmos és DTS:X-kompatibilis, így sem a képpel, sem a hanggal nem lesz gond, főleg, ha megfelelő erősítőt és filmet adunk hozzá.

A hozzá kapott kis távirányító kiváltja a Sony tévék távirányítóit, ami azért nagyon örvendetes, mert történetesen nekünk is az van, így egy távirányítóval vezérelhető a tévé és a lejátszó, ráadásul kisebb a mérete, hasznosabb is, és van rajta Netflix gomb, ami azonnali behozza a streamszolgáltató applikációját, és már mehet is a filmezés.

Ha a vezetéknélküli netkapcsolat jobb lenne, és a menüjét egy kicsit látványosabbá álmodták volna, akkor konkrétan tökéletes médialejátszó lenne az X800M2, így csak egy kicsit marad el a tökéletességtől, és még így is bebizonyítja, hogy van értelme beszerezni egyet otthonra. 104.900 Ft-ért lehet bárkié, nem olcsó, de ennyi lehetőséget nem sok lejátszó ad az embernek.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.