Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Sony a csúcsra fejlesztette zajszűrős füles-sorozatát, a WH-1000XM3-nál konkrétan nem akarnánk jobb fejhallgatót magunknak. Persze nem olcsó, de ár-érték arányban verhetetlen.

Amikor a Sony kihozta az 1000X-et, nagyjából mindenki letérdelt elé, és a lábát csókolgatta volna, ha lenne neki. Tény, hogy digitális zajszűrése az egyik legjobb volt a piacon, és még azt is sikerült meggyőznie, aki egyébként az ördögtől való bűnként aposztrofálta a szoftveres zajszűrés és a minőségi zenehallgatás egy lapon való említését.

Pont ezért érdekes megnézni, hogy hol tart most a WH-1000X-széria. Már az első füles is nagyon meggyőző volt, de amit most művelt a Sony, az valami csoda. Konkrétan tökéletesítette az eddigi formulát, így az XM3 olyan lett, amitől nem nagyon akarnánk magunknak mást mostantól.

A megjelenése kifejezetten csodás, semmi extra, de mégis szép, bár hozzá kell tenni, túl sok dolog nem változott külsejében az előző széria óta. Nem igazán nagy baj ez, mert eddig is nagyon jól nézett ki, minek változtassanak rajta, ha különösebben nincs értelme. Letisztult, elegáns, és furcsamód bármennyire nem tűnik feltűnőnek, megfordulnak utána az utcán az emberek (vagy amikor felteszem, elkezdek hasonlítani egy szupermodellre, aki után rengetegen megfordulnak, bár ennek elég kevés esélye van). De a külső csak egy dolog. A WH-1000XM3 az első próba után lesz igazán izgi.

Az előző verziókra is igaz volt, hogy minden tartományban remekül szólt, bármilyen stílusú zenét is hallgattál rajta. Most azonban nem csak úgy simán remekül szól, hanem valami elképesztően telt a hangzás, és nem befolyásolja a zajszűrés sem, ami egyébként egészen hihetetlenül hatékony.

Szokás szerint optimalizálót használva megkérhetjük, hogy az adott helyzethez válassza meg a zajszűrés mértékét, ugyanezt a gombot használva pedig bekapcsolhatjuk az Ambient Soundot, ami pont hogy felhangosítja a külvilág zajait, így mondjuk nem felejtünk el leszállni a metróról, mert mondjuk annyira belemerülünk a zenébe, hogy ki se látunk belőle. Mondanám, hogy nem történt meg. Hazudnék.

A zajszűrés feladatát egy új chip, a QN1 HD látja el, ami iszonyú profin teszi a dolgát, még nagyobb zajban is pazarul működik úgy, hogy közben a zene minősége végig brutálisan jó marad. Gondolhatnád, hogy persze, de ez akkor biztos azzal a kompromisszummal jár, hogy marha gyorsan le is merül, de nem, a füles 30 órát bír, ráadásul gyorstöltéssel is rendelkezik, amiről mindenki, akinek volt már hasonló cucca, tudja, hogy mennyire jól jöhet, amikor sietve kellene indulni, de nem lenne rossz zenét is hallgatni útközben, csak hát a füles döglött.

Külön jó hír, hogy ha az 1000XM3 jobb oldala tulajdonképpen érintéssel vezérelhető, ujjunk húzogatásával állíthatunk hangerőt, válthatunk dalt, de akár meg is állíthatjuk a lejátszást, ha rákoppintunk. Ahogy eddig is, úgy most is működik a zajszűrés pillanatnyi kikapcsolása azzal, ha rátesszük a tenyerünket, ami mondjuk akkor jöhet jól, ha valaki hozzánk szól, de nem akarjuk levenni magunkról a fejhallgatót. Mondjuk esetlegesen a repülőn kiszolgálás közben. Mert igen, kérhetünk úgy egy kis vörösbort, hogy közben végig szólhat a Slipknot.

Egyetlen dologban viszont nem tud fejlődni a Sony, és ez a füles headsetként való használata. Egyszerűen nem működik a dolog tökéletesen, és nem is érteni, hogy miért nem tudnak változtatni rajta. Pedig Sony telefonnal sikerült kipróbálni, és ha valahol, hát a termékcsaládon belül aztán tényleg nagyon gördülékenyen kellene mennie a kommunikációnak. Talán majd a következő szériában.

 

A Sony WH-1000XM3 Google Assistant támogatással is meg van áldva, ami akár jól is jöhet, mi nem különösebben használtuk ki, de hozzá lehet szokni. Hogy mennyi az annyi? Na igen, nyilván mindenki sejtheti, hogy mivel a csúcskategóriában versenyez, nem két fillér az ára, 105.000 Ft környékén lehet behúzni, de az biztos, hogy nagyon megéri az árát. Egyszerre szép, csodásan szóló, nagyon kényelmes eszköz ez remek lehetőségekkel, és azok, akiknek nem mindegy, hogy milyen eszközön szól a lehetőleg nem tömörített mp3-minőségű zenéjük, nagyon megtalálják benne a számításukat. Ha tömörítetlen zenét hallgatsz, nem találsz most jobb ár-érték arányú fülest a piacon, de furcsamód remekül szólnak rajta a streamek is. Ennél bizony nem nagyon kell több. Majd legközelebb azért tessék odafigyelni a headset részére is.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.