És azt tudtad, hogy megtalálták Szauron szemét az űrben?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha hallottál már a Formalhaut nevű csillagról, akkor most nem mondunk nagy újdonságot, de ha annyira nem vagy képben az éjszakai égbolttal, akkor ez talán számodra is érdekes lesz. Az űr rideg hideg sötétjéből valami figyel.

A Fomalhaut az éjszakai égbolt tizennyolcadik legfényesebb csillaga. Nagyjából 25 fényévre található a Földtől, és a mi Napunknál úgy kétszer nagyobb, de annál sokkal forróbb és fényesebb égitest. Nem csak arról híres, hogy forró, mint egy napon felejtett szénbányász hónalja, hanem arról, hogy 2008-ban a Formalhaut körül keringő Formalhaut b volt az első olyan exobolygó (azaz Naprendszeren kívüli bolygó), amit a Hubble űrtávcsővel fedeztek fel.

A csillag maga egyébként elég fiatalka, nagyjából 200-300 millió éves, és a csillagászok nem adnak neki túl sok időt, ugyanis szerintük röpke 1 milliárd év alatt ki fog hűlni. Ez persze mind tök érdekes, de nem annyira, mint a Formalhaut látványa infravörös tartományban, ami egészen konkrétan így néz ki:

A csillag körüli glória nem más, mint törmelék, melyből egyszer majd bolygók formálódhatnak, egyelőre azonban csak arra jó, hogy valami elképesztően badass külsőt kölcsönözzön a gazdacsillagnak. Ha a címben nem lőttük volna le, akkor is egészen biztosan rávágnád, hogy ez bizony pontosan úgy néz ki, mint az A Gyűrűk Ura filmadaptációjában a gonosz nagyúr, Szauron lángokban forgó szemgolyója.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.