Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A USS Zumwalt az amerikai haditengerészet legújabb büszkesége, ami minden szempontból a legfejlettebb hadihajó, ami valaha készült. Csak van vele egy kis gond: egy lövés az ágyújával annyiba kerül, hogy az még az amerikai haditengerészetnél is kivágta a biztosítékot.

A Lockheed Martin által fejlesztett Long Range Land-Attack Projectile (LRLAP) lőszerből ugyanis egyetlen darab 800 ezer dollárba, azaz közel 230 millió forintba kerül, vagyis a Zumwalt minden egyes lövéssel megközelítőleg

A szuper modern lövedék amúgy 130 kilométerről képes eltalálni bármit, de az ára nem ezért szaladt meg ennyire, hanem mert a haditengerészet a tervezett 28 helyett végül csak három Zumwalt-osztályú hajót rendelt, ami kicsit megküldte a költségeket.

Bár a háborúzás sosem volt olcsó szórakozás, de a gigászi számokat látva azért a haditengerészet vezetése is nyelt egy nagyot, mert azt azért nagyon nehéz beadni az adófizetőknek, hogy a hazájuk védelme érdekében muszáj minden egyes lövésre elpattintani egy manhattani luxusapartman árát. Így most éppen ezerrel agyalnak, hogyan tudnának valahogy kihátrálni a boltból, és a LRLAP helyett valamilyen más, olcsóbb lőszerrel felszerelni a Zumwaltot.

(Fotó: AFP)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.