Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Változik a háztartási nagygépek besorolása.

Annyival takarékosabbak a modern gépek, hogy változtatni kellett a kategóriákon, mert már lassan elértük volna az A++++++++++ szintet. Nem fogjuk: jövőre lecserélik a háztartási nagygépek  energiafogyasztását jelző eddigi címkéket.

Több gyártó emiatt megújítja termékválasztékát, új mosási programok jelennek meg, illetve még energiatakarékosabb termékek kerülhetnek be majd a kínálatba. Az új címkéken megjelenik egy QR-kód is, ami az EPREL (EU Product Database for Energy Labelling), azaz az energiacímke-köteles termékek nyilvántartására szolgáló nyilvános adatbázishoz vezet, ahol elérhetőek a készülékek termékismertetői is.

Az új rendszer a háztartási nagygépek majdnem mindegyikét érinti, a mosó-, mosogató- mosó-szárító gépek, hűtőszekrények, fagyasztók, borhűtők, tévék és lámpák is új energiacímkét kapnak. Egyes kategóriák esetében új adatokat is látni lehet majd. A hűtőknél például a zajszinteket osztályokba sorolták (A, B, C, D), a mosogatógépeknél feltüntetik az eco program hosszát is, az energiafogyasztást pedig száz mosogatási ciklus alapján határozzák meg a jelenlegi éves helyett.

Akár már most is lehetnek a boltokban olyan készülékek, amelyek két különböző címkével rendelkeznek, mert bár ezt kötelezően csak november elsejétől kell biztosítaniuk a kereskedőknek, a gyártók már korábban is elláthatják készülékeiket az új címkékkel. A vízválasztó dátum 2021. március elseje, ekkortól ugyanis már csak az új energiacímkék lehetnek a termékeken.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Media Markt, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.