Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A cloud storage virágkorát éli, még akkor is, ha ez a szolgáltatás már több, mint fél évtizede létezik. Ma már akár 7GB ingyenes tárhelyet is kapunk, hogy bármi, amit a felhőben tárolunk mindig mindenhol velünk lehessen. Nincs több pendrive-on cipelt zene, fotó, vagy videó, csak egy böngésző (egy-két szolgáltatónál saját PC-s és mobil applikációval is), egy felhasználónév és egy jelszó! Irány a felhővincseszterek világa az öt legnagyobb szolgáltatóval.

 1. 5/5


  1. Dropbox

  A Dropbox az egyik legsikeresebb felhőtárhely a világon épp ezért az alap 2GB tárhelyen (ami a legkevesebb a most felsorolt öt szolgáltató közül) felül extrákat is kapunk. Egyrészt az asztali PC-kre (igen MAC-re is) elérhető kliens mellett létezik Android és iOS eszközökre szánt applikáció is, ráadásul, ha több gépen használjuk a dedeikált Dropbox kliensünket, akkor e gépek között beállíthatjuk, hogy mely mappák tartalmát szinkronizálja folyamatosan. Egyszerű felület, klasszikus mappanézet és ha meghívjuk barátainkat a szolgáltatásba, akkor fejenként 500MB tárhelyet kapunk jutalmul, így a szorgalmunk akár 18GB ingyenes tárhelyet is hozhat a konyhára. A legnagyobb (nem üzleti) csomag 100GB tárhelyet biztosít havi 20 dollár fejében.

 2. 4/5

  2. Box

  A legöregebb” versenyző, mivel már 2005 óta létezik ez a szolgáltatás. Nagyon sokban hasonlít a Dropboxra (mily meglepő), itt is megoszthatunk file-okat, de akár komplett mappákat, így a közös munka akárcsak a Dropbox esetében egyszerű lehet, de a nagy rivális 2GB-os tárhelyével szemben itt 5GB-nyi online vinyót” kapunk ingyen. A Box is rendelkezik asztali gépekre írt és mobil applikációkkal, sőt, Box fiókunkat elérhetjük Blackberry telefonról is a szokásos” Android és iOS készülékek mellett. A legnagyobb privát csomag 50GB, amiért havonta majdnem 20 dollárt kell leszurkolnunk.

 3. 3/5

  3. Amazon Cloud Drive

  Az idehaza talán kevésbé népszerű (legalábbis az első két szereplőhöz képest) Amazon felhőszolgáltatása tartogat pár meglepetést. Egyrészt lényegesen olcsóbb a két előző riválisnál, másrészt amint zenét vásárolunk az Amazon boltjából MP3 formátumban és feltöltjük online tárhelyünkre, az egy fikarcnyit sem számít bele az alapból 5GB-os ingyenes limitbe, vagyis akármennyi zenét vásárolunk tőlük (és nincs más adatunk fent a felhőben) mindig 5GB szabad helyünk lesz. Sőt! Már ez első 20GB/20 dollár/hó csomaggal is együtt jár a jelenleg is élő akciójuk, ami lehetővé teszi, hogy semmilyen MP3 állomány nem terheli a tárhelyünket, így ezzel a havi 20 dolláros csomaggal gyakorlatilag (MP3 formátumban) korlátlan mennyiségű muzsikát tárolhatunk az Amazonnál. A legdrágább csomag, brutális 1000GB tárhelyet biztosít, havi 1000 dollárért, de külön kliensszoftvert ne keressünk az Amazon szolgáltatásánál.

 4. 2/5

  4. Windows SkyDrive

  Pár éve a Microsoft is beszállt a felhőbizniszbe, ráadásul pár napja igencsak bekeményített, nem kicsit odapiszkítva az előző cloud fenegyerekeknek és az egyelőre még nem elérhető Google Drive-nak. Náluk 7GB az ingyenes tárhely és messze a legolcsóbbak az öt szolgáltató közül, hiszen a legnagyobb 57GB-os (a free 7GB plusz a kifizetett 50GB) tárhely is csak 50 dollár, de nem havonta, hanem évente! Ami azt jelenti, hogy havi kb. 2 ezer forintért 57 gigányi adatot tárolhatunk náluk 365 napig! A Skydrive is kapott MAC-es és PC-s kliens programot, sőt elérhető (természetesen) Windows Phone és iOS telefonokra is dedikált app, ám a nagy mobil rivális, az Android kimaradt a szórásból. Amennyiben egy egyszerűen használható és olcsó cloud tárhelyet keresünk, akkor jó darabig a SkyDrive lesz, amit ajánlani tudunk.

 5. 1/5

  5. Google Drive

  Nyilván semmiből sem akar kimaradni a keresőóriás, így nem meglepő a Microsoft bejelentése a SkyDrive-al kapcsolatban, hiszen hogy, hogy nem pont pár nappal a Google Drive bejelentése előtt dobták be a köztudatba saját, jócskán frissített szolgáltatásukat. A Google Drive nálunk egyelőre még nem elérhető és nem is a legolcsóbb, de abban jó, amiben a Google mindig is nagy volt. Zseniálisan integrálja a már meglévő szolgáltatásokat az online tárhelybe a szolgáltató. Professzionális együttműködés a Picasa fotómegosztó, a Gmail és egyáltalán nem utolsó sorban a Google Docs között, ahol akár azt is beállíthatjuk, hogy a többiek, vagy magunk által (akikkel megosztottuk mondjuk a táblázatunkat) elvégzett módosításokat 30 napra visszamenőleg követhessük, így ha mondjuk kiderül, hogy két hete egy rossz adattal dolgoztunk és ezért borult minden, akkor egész egyszerűen visszaállítjuk az akkor állapotot és mehet minden tovább. A legnagyobb csomag 100GB, amiért egy nem túl vészes 5 dollárost kell leszurkolnunk havonta, ráadásul a Google Drive tárhelyen mi magunk állíthatjuk be, hogy a megvásárolt tárterületből mennyin osztozzon mondjuk a Picasa szolgáltatás és a Drive. Ezen felül bárki, aki akár a legkisebb 25GB-os csomagot megvásárolja, automatikusan 25GB-nyi Gmail tárhelynövekedéssel számolhat. PC-s, MAC-es kliensről és appopkról egyelőre semmi hír, de ismerve a Google-t csodálkoznánk, ha nem lenne a létező összes népszerű platformra kliens szoftver.

  Nézz körül további hétfői szemléinkben!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.