Izompixel – A legkeményebb videojáték-hősök
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A kurrens generáció csak úgy ontotta magából a hősöket, melyek közül jó néhány már első szereplésével szupersztárrá vált, de láthattunk az előző érában már bizonyított veteránokat is újra akcióba lendülni. A pixelhősök között van, aki vicces, netán ügyes vagy csak szimplán aranyos, de minket ezúttal nem Super Mario édibédi pereputtya érdekelt, hanem a cool-métert kiakasztó fenegyerekek, akik társaságában még a Diablo 3 lidérces világának is nekivágnánk. Chuck Norris első videojátékos szerepléséig ezeknek a sztároknak egész egyszerűen nincs kihívója.

 1. 10/10


  John Price

  Első feltűnése: Call of Duty 4: Modern Warfare (2007)

  A Modern Warfare trilógia vitathatatlan ásza Price százados, akit állítólag az a John McAleese ihletett, aki az SAS színeiben részt vett az Iráni Nagykövetség ostromában, majd később több tévés szerepléssel büszkélkedett eseménydús múltja okán. Az ízes skót akcentussal beszélő Price a játékban magabiztos, vérprofi és ha úgy hozza a szükség, akkor a paranccsal szembemenve is képes cselekedni, a nemes cél érdekében. Az a fajta katona, aki már nagyon régen megismerte a háború természetét és annyiszor szembenézett a halállal, hogy számára egy atomrobbanás már a rutineljárás része. Mottója: Ahhoz, hogy eláruljanak, bíznod kell valakiben. Én soha nem bíztam.

 2. 9/10

  Master Chief

  Első feltűnése: Halo (2001)

  A Halo-t a Microsoft kezdetben csak techdemónak szánta, ám a sors úgy hozta, hogy ez a cím az azóta hirtelen és fájdalommentes halált halt első Xbox zászlóshajójává, majd minden idők egyik legsikeresebb játéksorozatává vált. Master Chief így nem csupán egy megasikeres franchise, de a nagynevű cég konzoljának is a vezéralakja, az emberek és a Covenant faj közötti epikus háború kulcsfigurája. A John-117 névre is hallgató szuperkatona keveset beszél, soha nem veszi le a sisakját, és egyedül képes eldönteni egy egész háború sorsát.

 3. 8/10

  Duke Nukem

  Első feltűnése: Duke Nukem (1991)

  A tizennégy évnyi pokoljárás után tavaly végre kiadott Duke Nukem Forever csúnyán szembeköpte a várakozásba beleőszült rajongókat, de a félresikerült rész apropóján legalább meg tudunk emlékezni ehelyütt Duke-ról, aki a bőre alatt szerintünk tesztoszteronnal kevert betonnal van kiöntve. A Duke Nukem sorozat 3D jelzővel ellátott zseniális 1996-os része felhőtlenül mocskos szórakozás, amit annak ellenére is el kell ismernünk, hogy a főhősnél nagyobb tahót nemigen hordott még hátán a Föld.

 4. 7/10

  Dante

  Első feltűnése: Devil May Cry (2001)

  A Devil May Cry sorozat főhőse a hivatalos verzió szerint egy nagyhatalmú démonharcos és egy földi asszony szerelemgyermeke, de a végeredményt tekintve mi inkább a Wonder Woman-re és Ford Fairlane-re tippelnénk. Dante olyan, mint egy játékhős-karikatúra. Szinte már túl vagány, túl erős, túl ügyes, és mindennek a tetejébe úgy képes miszlikbe aprítani egy regimentnyi ördögfajzatot, hogy közben be sem áll a szája, a folyamatos viccelődés közben pedig még jut ideje némi pózerkedésre is. Idén a Capcom a Devil May Cry újabb részében nem keveset változtat kedvenc démonvadászunk külsején, amivel nem feltétlenül értünk egyet, épp ezért a 2008-as negyedik részben pusztító Dantét nevezzük ki a sorozat királyának.

 5. 6/10

  Nathan Drake

  Első feltűnése: Uncharted: Drake’s Fortune (2007)

  Az autodidakta régész nehéz gyermekkorral, neves felmenőkkel (Sir Francis Drake, a híres kalóz) és hasonlóan kalandvágyó barátokkal büszkélkedhet. Indiana Jones áramvonalasított alteregója igazi haver-típus, aki mellett nem csupán életed kalandja vár, de ha ügyes vagy, akkor olyan lepattanókat zsákolhatsz be, mint például a Chloe nevű amazon, akire valamilyen oknál fogva emberünk nem tartott igényt.

 6. 5/10

  Niko Bellic

  Első feltűnése: Grand Theft Auto 4 (2008)

  Niko a zűrös Balkánról menekült Liberty City-be, ahol az amerikai álomért a balhés rokonoknak köszönhetően fegyverrel a kezében kellett megküzdenie. A Grand Theft Auto negyedik részének főhőse nem retten meg a golyózáportól és még ismeri a zsiványbecsületet, ami szimpatikus karakterré tette a játékosok szemében. A karaktert egyébként a 2001-es Ellenséges terület című film gonoszáról, a csíkos melegítős Sasháról mintázták, még ha ezt hivatalosan nem is ismerte be a Rockstar.

 7. 4/10

  Old Snake

  Első feltűnése: Metal Gear Solid 4 (2008)

  Hideo Kojima Metal Gear univerzumának központi alakja feltétlen tiszteletnek örvend a bombasztikus sorozatot ismerők körében. Akik játszottak ezekkel a produktumokkal, azok tudják, hogy a videojáték jelző csak megszorításokkal helytálló rájuk nézve, legalábbis a lövöldözős játékok közben nem szokás gombóccal a torkunkban küzdeni a könnyeinkkel. Ehhez mérten a negyedik rész főhőse, az időközben cinikus vén rókává őszülő Snake sem egy tucatkarakter, ahogy a fináléban bemutatott végső áldozat sem egy egyszerű kommandós-mutatvány. Ez már mélyvíz, csak úszóknak.

 8. 3/10

  Kratos

  Első feltűnése: God of War (2005)

  Na, igen, sokan most talán elküldenek minket a fenébe, de jobb elfogadni, hogy a God of War az extrémitások játéka, így ezúttal sem hagyhatjuk ki Kratos-t a listánkról. Ha kifelejtenénk szegényt, joggal kérdezhetné: Egyedül élek, két véres pengém van, Pegazussal járok és még ne legyek kemény? Igaza is lenne. Ki a kemény, ha nem ő? Örök helye van a listán. Vita lezárva.

 9. 2/10

  Cole McGrath

  Első feltűnése: inFamous (2009)

  Cole a Sucker Punch stúdió fenomenális játékának főhőse, aki egy ismeretlen eredetű robbanás következtében egyszerű biciklis futárból az elektromosság urává válik, és először Empire City-t menti meg vagy rombolja földig a döntéseinktől függően, majd átruccan New Marais-be, hogy ott is rendet tegyen. Egyszerűen fenomenálisan sikerült a parkour elemekkel megbolondított sandbox játékmenet mindkét részben. A potom pénzért letölthető Festival of Blood című kiegészítőben hősünk egy éjszaka erejéig vámpírrá alakul, de még ezt a vérszívó-divatot meglovagló epizódot is imádtuk.

 10. 1/10

  Marcus Fenix

  Első feltűnése: Gears of War (2006)

  Marcus olyan, mintha az Epic designerei szándékosan összegyúrták volna a vászon valaha volt legcombosabb karaktereit Conan-nal kezdve a Szállítón keresztül John Rambo-ig, majd az egész organizmust beletuszkolták volna a Tango és Cash brutális állú rosszfiújába. Szerintünk Fenix Úr már páncéllal együtt született és cumi helyett azonnal fegyvert nyomtak a kezébe, ami az évek során hozzá is nőtt kedvencünkhöz. Éppen ezért nem is kell csodálkozni, hogy a Gears of War főhősének minden mozdulatából csak úgy árad a férfiasan horzsoló keménység.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.