Egy nemzetközi kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy a nagy testű szűrögetőkre mekkora veszélyt jelenthetnek a modern kor egyik legnagyobb környezetvédelmi problémáját jelentő mikroszemcse-szennyezések. A tudósoknak az volt a tippjük, hogy ez a fajta szennyeződés tovább csökkentheti a nagy tengeri planktonevők számát, ám a kockázatokat eddig még alaposabban nem vizsgálták meg.

A szűrögetők több száz köbméter tengervizet nyelnek le naponta, hogy kiszűrjék belőle az élelmüket, eközben műanyag mikroszemcséket is visznek be a szervezetükbe, melyek mérete – mivel 5 milliméternél kisebb – sok planktonfajéhoz hasonlít. Korábbi tanulmányok a cetcápák és a barázdásbálnák szervezetében mutattak ki olyan mérgeket, amelyek a műanyagokból származhatnak.

„Ezek a toxinok komoly fenyegetést jelentenek a tengeri szűrögetőkre, mert befolyásolhatják a hormonműködésüket, ami a növekedésüket, fejlődésüket, anyagcseréjüket és szaporodásukat irányítja”

– emelte ki Maria Fossi, a Sienai Egyetem kutatója, a cetcápákat és a barázdásbálnákat vizsgáló tanulmány egyik szerzője; ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a lehetséges veszélyek közé tartozik továbbá a csökkent tápanyagfelvétel és az emésztőrendszer sérülése is.

A rájákat is veszélyezteti a rengeteg mikroműanyag

A tudósok azt is elmondták, hogy egy Franciaországban partra vetődött és elpusztult bálna szervezetében 800 kilogramm, azaz közel egy tonna (!) műanyagot találtak.

Egy Ausztráliában elpusztult bálnából pedig 30 teljes műanyagszatyrot és 6 négyzetméter műanyag fóliát szedtek ki. Ezek pedig annyira súlyos adatok, hogy alapjaiban változtathatják meg a műanyagproblémáról alkotott szemléletünket. További gondot jelent, hogy számos cápa-, rája- és bálnafaj a kihalás szélén áll, például a cetcápa a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sebezhető fajok között szerepel.

Ez is érdekelhet:

Szörnyű képek az óceáni műanyagszennyezésről

Tényleg be fog minket temetni a szemét.

(forrás: The Guardian, BBC, MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Éppen ma egy svéd lány a nap csaja

Ez a pavilon áll majd a házigazda japánokéval szemben az oszakai expón

További cikkeink a témában