Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az európai fővárosok között Riga után Budapesten nőtt legjobban az átlaghőmérséklet.

Az Európai Adatújságírói Hálózat (EDJNet) közleményéből kiderül:

Több mint százezer európai település ötven évi adatai azt mutatják, hogy szinte mindenütt egyre melegebbé vált az időjárás, átlagosan több mint 2 fokkal, de több helyen az emelkedés elérte az 5 fokot. Mindössze hetvenhárom olyan települést találtak, ahol csökkent a hőmérséklet, de ezeken a helyeken is csak mindössze néhány tized fokkal.

Az éves átlaghőmérséklet változása az 1961–1970-es évek átlagához képest Budapesten, Rigában és Varsóban

A kutatási adatok értelmezéséhez az EDJNet a Levegő Munkacsoport elnökének a segítségét is kérte. Lukács András elmondta, hogy bár az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai kisebb hőmérséklet-emelkedést mutatnak,

A főváros helyzetét súlyosbítja, hogy Lukács szerint „az elmúlt évtizedekben igyekeztek szinte minden talpalatnyi zöldet beépíteni utakkal, lakóparkokkal, bevásárlóközpontokkal, irodaházakkal, benzinkutakkal.

A hőhullámmal érintett napok száma Budapesten

Különösen a szinte évről évre növekvő nyári hőségnapok alatt érezzük ennek a hátrányát, hiszen ekkor az aszfalt akár 60 fokra, egy gépkocsi teteje 70 fokra is felmelegszik, kályhaként fűtve a környezetét; ugyanakkor egy fákkal borított talaj hőmérséklete legfeljebb 25 fok.”

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Levegő Munkacsoport)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.