Negyvenkettedikek vagyunk hatvanból, Kína is megelőz.

Az ENSZ 24. klímacsúcsán tették közzé a legfrissebb Éghajlatváltozási Teljesítési Mutatót (CCPI 2019). A CCPI tizennégy éve tizennégy kategóriában pontozza ötvenhat ország és az Európai Unió éghajlatvédelmi teljesítményét. A lényeg röviden:

Az összesített listát Svédország vezeti, Marokkó a második a megújuló energiákkal kapcsolatos fejlesztéseinek köszönhetően, és Litvánia a harmadik legjobb. A rendkívül gyengén teljesítő országok között szerepel az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és Irán is.

Kedvezőnek ítélték, hogy az elmúlt évtizedek során jelentősen csökkent Magyarország szén-dioxid-kibocsátása – bár az utóbbi néhány évben ismét emelkedésnek indult. Rontotta ugyanakkor az országpontszámot, hogy a megújuló energiában a – nagyrészt fenntarthatatlan – biomassza-égetés játssza a vezető szerepet,

A globális szén-dioxid-kibocsátás újra emelkedik, miközben az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb jelentése szerint az eddigi terveknél jóval szigorúbb intézkedésekre van szükség, és rövid időn belül foganatosítani kell azokat, hiszen csak így kerülhető el a klímakatasztrófa – mondta Szegő Judit, a CCPI Magyarországra vonatkozó részének kidolgozásában részt vevő Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projektjének vezetője.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Levegő Munkacsoport/MTI)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon