Az Egyesült Államok elnökét nem lehet holmi tudományos tényekkel meggyőzni.

Trump újságíróknak nyilatkozva hétfőn ismételten elutasította a pénteken nyilvánosságra hozott kormányzati jelentés megállapításait a klímaváltozás veszélyeiről, úgy fogalmazva: "nem hiszi", hogy a globális klímaváltozás káros hatással lenne az amerikai és a világgazdaságra.

Az amerikai elnök – egy mississippi kampányrendezvényre indulva – a Fehér Ház kertjében újságírói kérdésekre válaszolva, a maga egyszerű módján fejtette ki eddig is ismert álláspontját. "Láttam, elolvastam belőle részeket, és rendben van" – mondta a kormányzati jelentésről, ám amikor egy újságíró a klímaváltozás káros gazdasági következményeiről kérdezte, Trump röviden csak annyit mondott: "én ebben nem hiszek".

Másban viszont igen:

és ez számára nagyon is fontos. A környezetszennyezésről is elmondta gondolatait: "ha mi tiszták vagyunk, de a Föld minden más része piszkos, az nem jó dolog".

Az üvegházhatást kiváltó káros anyagok kibocsátásának csökkentésére persze kell lépéseket tenni, de nem az Egyesült Államoknak, hanem Kínának, Japánnak és egész Ázsiának.

A jelentésben más áll

A különböző minisztériumok, kormányközi intézmények és tudósok által a kongresszus felkérésére összeállított jelentés szerint a klímaváltozás az évszázad végéig kártékonyan érinti majd az egészségügytől az infrastruktúráig az amerikai gazdaság valamennyi ágazatát. Az anyag készítői megállapították, hogy az üvegházhatást kiváltó és a globális felmelegedést gyorsító gázok változatlan kibocsátása "történelmi mértékű", és a globális felmelegedés nagymértékben megváltoztatja majd az emberi élet körülményeit. Így például

A jelentés arra figyelmeztet, hogy a klímaváltozás káros hatásai közül sok már most is érzékelhető szerte az Egyesült Államokban. Ennek máris tapasztalható jeleiként az eddigieknél gyakrabban előforduló, pusztító viharokat, a szárazságokat és az árvizeket jelölték meg. Konkrét példákat is felhoztak megállapításaik alátámasztására, így az esőzések és az áradások miatti gátszakadásokat Dél-Karolinában, a termések csökkenését a Sziklás-hegység és a Mississippi-medence közötti Nagy-síkság agrárvidékein, vagy a rovarok okozta megbetegedéseket Floridában.

A szakemberek szerint az éghajlatváltozás jövőbeni kockázatai a most hozott intézkedésektől függnek, és azonnali intézkedések nélkül a gazdasági növekedés fokozódó mértékű csökkenésével is számolni kell.

Hát, Trumptól aligha várhatók intézkedések.

Ez is érdekelhet:

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon