Elkészítette az első képet a NASA bolygókutató űrszondája

A TESS-t alig egy hónapja lőtték ki, és az első fotójával nem is okozott csalódást.

Bár az űrszonda egyelőre csak az egyik kameráját használja a négy közül, ez is elég volt neki, hogy lőjön egy olyan képet a Tejútrendszerről, amin több mint kétszázezer csillag látható.

A kép alján jól kivehető az éjszakai égbolt egyik legfényesebb csillaga, a Béta Centauri, a kép közepén pedig (a rengeteg csillag miatt kevésbé láthatóan) a Kentaur csillagkép is megfigyelhető.

Az űrszonda elsődleges feladata egyébként nem kifejezetten a csillagok, hanem a körülöttük keringő bolygók megfigyelése. A TESS a naprendszeren kívüli bolygókat (azaz exobolyókat) fogja tanulmányozni, így könnyítve meg a NASA csillagászainak a munkáját, akik a néhány év múlva Föld körüli pályára állított James Webb űrtávcsővel már célirányosan tanulmányozhatják közelebbről a legígéretesebb bolygókat.

Ma indul útjára a NASA-műhold, ami remélhetőleg felfedezi a földönkívülieket

A TESS, vagyis a Transiting Exoplanet Survey Satellite a Földtől nagyjából négyszázezer kilométerre fogja kémlelni a közelebbi csillagokat, és a NASA szerint a segítségével húszezer új exobolygót sikerül majd felfedezni. Hogy ez sok vagy kevés? Nos, ahhoz képest, hogy a Tejútrendszerben durva becslés szerint ezermilliárdnyi bolygónak kell lennie, nagyon kevés, de ahhoz képest, hogy ezek közül mindeddig csak 3700-at sikerült beazonosítanunk, rettentően sok.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon