Mutatjuk, hogyan landolt Kazahsztánban a Szojuz MS–04 leszállóegysége

Sikeresen ért földet a Kazahsztánban vasárnap hajnalban az orosz Szojuz MS-04 leszállóegysége, amely az amerikai Peggy Whitsont, az orosz Fjodor Jurcsihint és az amerikai Jack Fischert hozta vissza a Nemzetközi Űrállomásról.

Peggy Whitson személyében kilenc és fél hónap után a világ legtapasztaltabb űrhajósnője tér vissza a Földre:

Összesen 10 űrsétát végzett el, és ő az első nő, aki már kétszer volt parancsnoka az ISS-nek. Így ért földet a Szojuz MS–04 leszállóegysége:

Whitson tavaly november 17-én Oleg Novickij orosz és Thomas Pesquet francia űrhajóssal együtt érkezett meg az űrállomásra. Novickij és Pesquet már június elején visszajött, Whitson küldetését viszont mostanáig meghosszabbították, mert idén tavasztól csökkentették az űrállomás orosz személyzetét, és így megüresedett egy hely, amelyet az orosz űrkutatási hivatal külföldi kozmonautáknak ajánlott fel.

A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint az űrhajósok vasárnap hajnalban jó közérzettel értek földet, sikeresen evakuálták őket a leszállóegységből. A legénységnek feltehetően hiányozni fog a Nemzetközi Űrállomás, bár Jack Fischer lehet nem bánja, hogy végre normális kávét ihat:

Az űrhajós megmutatta, milyen furcsa kávézni a súlytalanság állapotában

Jack Fischer 2011-ben vált a NASA hivatásos asztronautájává, és idén áprilisban került először a Nemzetközi Űrállomáshoz. A coloradói űrhajós pedig úgy döntött, megosztja a nagyérdeművel, mennyire furcsává - adott esetben viccessé - válhatnak a leghétköznapibb feladatok is a súlytalanság állapotában. „Imádom a kávét a Földön, nyugodtan kijelenthetem, hogy a kedvenc dolgaim egyike.

(forrás: MTI, Space, NASA)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon