Sokaknak lehet hasznos a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató, a NÚSZ új szolgáltatása, amivel európai módon, egy kattintással nézheted meg, hogy van-e, és meddig érvényes az autópálya-matrica az autódon, vagy valaki más autóján.

Mivel az autópálya-matrica már jó pár éve csak a nevében matrica, mert nem kell felragasztani a szélvédőre, az érvényességéről is másként lehet megbizonyosodni. Ha megvan a bizonylat, vagy online vetted, akkor tiszta sor, de ha elvesztetted a szelvényt, nem emlékszel, hány megyére vettél, és az meddig érvényes, akkor hasznos lehet egy új szolgáltatás.

Az autópálya-matricák érvényességét eddig is le lehetett kérdezni, de egy kicsit nehézkesen. A különféle külsős honlapok nem a teljes adatbázisban kerestek, ezért nem adtak biztos választ. A NÚSZ-tól is meg lehetett kérdezni telefonon vagy e-mailben, de az utóbbi megoldásra röhejesen körülményes, hosszú levélben válaszoltak, amire időnként elég sokat kellett várni.

Európai megoldás

Mindennek most vége, mert a nemzetiutdij.hu oldalon elindult az autópálya-matrica lekérdező felület, ahol bárki megnézheti, hogy egy adott jármű a lekérdezés pillanatában rendelkezik-e érvényes jogosultsággal. Az adatokat

a központi adatbázisból kérdezi le a rendszer, ezért az egyetlen hiteles tájékoztatást adó szolgáltatásnak számít.

Nem számít, hogy az e-matricát az útdíjfizetőnél vagy viszonteladónál, online vagy benzinkúton, sms-ben vagy telefonos alkalmazásban vetted, elvileg mindegyik benne van a rendszerben. A lekérdezés tényleg nagyon gyors, nem kell hozzá még regisztráció sem, csak a rendszámot kell megadni hozzá, az eredményben az érvényes matricák jogosultságának idejét is megtudod.

Lekérdeztük egy éppen nálunk lévő tesztautó jogosultságát is. A biztonság kedvéért megyei és országos éves matricája is van

Szükség volt rá

Sokaknak nagy szüksége volt a felületre, hiszen a NÚSZ ügyfélszolgálatának minden ötödik hívása, csak tavaly mintegy 25 ezer hívás a matricák érvényességéről érdeklődött. Lásd be, hogy nemcsak a saját autód adata érdekelhet, hanem egy frissen vásárolt vagy kölcsönkapott autónál, bérautónál vagy tesztautónál sem mindegy, hogy kell-e venned matricát vagy sem.

Eszedbe ne jusson innen tolatgatni, felhajtás után egyórás türelmi időt kapsz matricát venni, de most már előtte is lekérdezheted

A hazai autópálya-matricák egyébként az utóbbi időben évente drágulnak, idénre nem is keveset, mégis évente 15 millió e-matricát vesznek 6,5-7 millió járműre, a legtöbbet személyautóra. Jó tudni, hogy pár éve egyórás türelmi időd van az autópályára felhajtva megvenni a matricát, most pedig már a felhajtás előtt meggyőződhetsz róla, hogy szükséges-e vásárolnod.

Igen, vármegyére is van matrica

Az útdíjfizető honlapján a Gyakran Ismételt Kérdések legelső kérdése, talán nem véletlenül, hogy a megyei e-matricák érvényesek-e a vármegyékre is. A válaszból megtudjuk, hogy a gránitszilárdságú alaptörvény tizenegyedik módosítása után is használható a megye elnevezés, azaz a matricával vármegyei jogosultságot is kapunk, ezt tehát már nem kell faxon külön megkérdezned a főispáni hivatalnál.

Ez is érdekelhet:

Drágább 2023-ban egy heti sztrádamatrica, mint 2022-ben volt egy havi

Érdekesen alakul az autópályadíj 2023-ra Magyarországon; már kilenc darab tíznapos személyautó-matrica drágább, mint egy éves.

Megkopogtattuk a zajvédő falat az M7-es tövében

Az M7-es tövében sétálgattunk, a zajvédő fal külső oldalán. Különös világra bukkantunk kertben heverő vízibiciklivel, furcsa házakkal és egy igen jellemző nevű utcával.

Szétlopott betonon a pártüdülő felé – Így készült el az M7-es

Lopás, csúszás, herdálás és kényelmes munkatempó – így épült meg Magyarország első autópályája.

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában