Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Frankfurtban az autószalonon nemcsak luxuslimuzinok és sportkocsik kelletik magukat, hanem egészen speciális járművek is. Például lakóbuszok, amiket azért is néztünk meg nyitott szemmel, mert mi is egy ilyennel utaztunk a kiállításra. Megmutatjuk a legújabb modelleket.

Ha úgy döntesz, hogy nem repülővel utazol, hanem magad vezetsz, akkor is többféle megoldás közül választhatsz. Mehetsz autóval és foglalhatsz szállodát, de ha nagyobb szabadságra vágysz, akkor húzhatsz egy lakókocsit is. Persze akkor nem marad más, mint a külső sáv, és számolj rá jó néhány órát az érkezésre. Vagy mehetsz lakóautóval, mint ahogyan mi is mentünk a frankfurti szalonra, ahol megnéztük a legújabb modelleket.

Ez a Volkswagen például akkora, mint egy ház.

Na jó, csak majdnem, de a mélygarázsokat ezzel elfelejtheted, és sokat elmond róla, hogy a California XXL belső terét egy fellépőről lehetett megközelíteni a standon. A Crafter alapjára épül, tehát már eleve nagyobb, mint egy Transporter vagy Multivan, éppen ezért nem kell összekuporodni benne. Simán belépsz állva, és úgy is sétálsz végig rajta, mint egy kisebbfajta lakáson.

A berendezése is a trendi otthonokat idézi, minden világos színű, a lakórészt üvegtető teszi még világosabbá. Nem hiányzik belőle a konyha és a fürdőszoba, a nagyobbak a hátul lenyitható ágyon alhatnak, a gyerekeknek pedig igazi kaland a vezetőülés fölött lévő hálófülke, ahol üvegtetőn bámulhatják a csillagokat. Még csak tanulmány, de nincs kétségünk felőle, hogy hamarosan gyártásba kerül.

Kalandokra nincs jobb, mint ez a Citroën.

Már mutattuk neked a Citroën lakóautóját, amit kimondottan szörfösöknek alakítottak ki. Az alapját a Spacetourer adja, tehát jóval kisebb, mint a California XXL, de még így is öt méter hosszú és két méter széles.

Mindez arra elég, hogy legyen benne négy ülés, és ez a négy utas el is alhat a kocsiban. Ketten az ülésekből hajtogatott ágyon, ketten pedig a felhajtható sátortetőben hunyhatnak.

A felszereltség része a főzőkonyha, mosogató és hűtőgép, számtalan szekrény és asztal, a víztartályból pedig gyorsan le is lehet zuhanyozni. A szörfösöket ezen kívül a vizes cuccok tárolására kialakított rekeszek nyűgözhetik le.

Ha nem az éjszakát, hanem a nappalt töltenéd benne, akkor itt ez a Brabus.

Nem csak lakóautót lehet építeni egy kisbuszból, és erre a Brabus szolgált példával. A Mercedes-furgonok alapjára többféle tárgyalóbuszt is építettek, ahol aludni ugyan nem lehet, legfeljebb egy délutáni szundit, de egy egész napot is el tudnánk tölteni ezekben a fotelekben.

Már a V-osztály alapjára épített buszban is kényelmes ülőhelyek és hatalmas tévék várnak, de a Sprinter már elég nagy ahhoz, hogy szellős és hangulatos irodát építsenek benne. Frankfurtban jó érzékkel a Brabus standjával szemközt rendezkedett be a Dizayn VIP, egy török cég, aminek elég hasonló a profilja, a páncélozott limuzinokon kívül ők is építenek tárgyalóbuszokat.

Minket a lakóautók most egy kicsivel jobban érdekeltek, már csak azért is, mert mi is egy ilyennel mentünk a frankfurti autószalonra. A Mercedes-Benz V-osztályból készült Marco Polo a lakóbuszok luxusautója, és hamarosan elmeséljük, milyen volt lehúzni benne több ezer kilométert és néhány éjszakát.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.