Pontos gyártási időt és eredeti felszereltséget listázó dokumentumot lehet igényelni az 1980 után gyártott BMW-khez a márka örökségével foglalkozó részlegtől.

Minden nagy múltú márkának van egy évtizedekre visszanyúló archívuma, melyet részben vagy egészben digitalizáltak. Ezek között rengeteg kincset érő információ van, többek között az egyes modellek részletes leírása, gyártási dátumokkal és az eredeti felszereltséggel. Nincs ez másképpen a BMW-nél sem, ahol most 125 euróért, tehát valamivel kevesebb mint 50 ezer forintért ezeket meg is lehet igényelni az 1980 után készült autókhoz.

Ezeknek a dokumentumoknak bizonyos esetekben van értéknövelő tényezője – például a Ferrari Classiche vörös könyvecskéje –, mely nagyot dob egy veterán értékén. A BMW-nél ez jóval szerényebb formában valósul meg, itt a beküldött adatok alapján az autó pontos gyártási dátumát és az eredeti színösszeállítást, valamint a felszereltséget lehet kikérni közvetlenül a gyártótól. Igazolni kell a tulajdoni viszonyt, az alvázszám, a motorszám és hasonló adatok szükségesek az igényléshez.

Ilyen adatokat egyébként ingyenesen, online formában is elérhetővé tesz néhány oldal, így a BMW születési kivonata tényleg inkább azoknak a rajongóknak szól, akik a legapróbb patentből is gyárit vesznek az autójukhoz. Komolyabb minősítést is tudnak csinálni a BMW Classicnál, de ahhoz már átvizsgálásra is szükség van.

Ez is érdekelhet:

A 16 hengeres 7-estől az első elektromos BMW-ig – a BMW Classic főhadiszállásán jártunk

Még a múzeumban is ritkán fordulnak elő ezek a BMW-k, mi megnéztük a klasszikusok és prototípusok garázsát Münchenben.

Soha nem látott, V16-os prototípust mutatott meg a BMW

Harmincnégy éven át titkolták a különleges 7-es BMW-t.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Még a Ford Mustang GTD is lehet durvább!

Egyszerre új és régi az ötajtós MINI Cooper

A világ leggyorsabb elektromos autója annál is gyorsabb, mint gondolnád

További cikkeink a témában