Dingolfingban van a BMW legnagyobb üzeme Európában, melynek gyártósoráról évente több mint 280 ezer autó gurul le. A hagyományokhoz hűen itt kezdődött meg az új 5-ös BMW gyártása.

Nagy múltra tekint vissza a BMW dingolfingi üzeme, melyet még 1967-ben vett át a Hans Glas GmbH-tól, a következő évben pedig megkezdődött az autókhoz és motorkerékpárokhoz használt alkatrészek gyártása, de 1969-ig itt készült a Goggomobil is. A következő év novemberében már az új járműgyár alapkövét tették le.

1973. szeptember 27-én gurult le a gyártósorról az első autó Dingolfingban, mely egy BMW 520i volt.

Ötven év alatt több mint tizenkét millió autó készült a gyárban, ebből nyolcmilliót a BMW 5-ös sorozata tesz ki, melynek mostanra a nyolcadik generációja készül a vállalat legnagyobb európai üzemében. Dingolfingban nagyjából 18 ezer ember dolgozik és úgy ezer helyi beszállítóval van kapcsolatuk. Folyamatos fejlesztésekkel mára egyetlen legyártott autó után csak 600 grammnyi hulladék keletkezik, a gyár károsanyag kibocsátása pedig akár tizenöt százalékkal is csökken a biomassza alapú fűtés és melegvíz ellátásával.

2022-ben több mint 280 ezer új autó készült itt, amik között hagyományosan kiemelkedő mennyiséget tesznek ki az 5-ös BMW különböző változatai, de itt készül a 4-es, a 8-as, az iX és a 7-es sorozat is. Az új 5-ös Touring és az M5 érkezésével ez az éves termelési mennyiség átlépheti a 300 ezres határt is.

Benzines, dízel, konnektorról tölthető és teljesen elektromos is lehet az új 5-ös BMW.

Évtizedekkel korábban a dízelmotor megjelenése volt az újdonság az 5-ös BMW-ben, majd jöttek a kezdeti hibrid modellek, aztán a konnektorról tölthető hibridek, a legújabb G60-as generáció nagy újdonsága az elektromos i5.

Egyelőre két változatban elérhető a BMW i5, melyek közül az eDrive40 a hátsó villanymotoros, 340 lóerős és 400 Nm nyomatékú verzió akár 580 kilométer feletti hatótávot ígér (WLTP norma szerint). Az M5-ös érkezéséig a csúcsot az i5 M60 xDrive jelenti kétmotoros összkerékhajtással és 81,2 kWh-s akkumulátorral. A több mint 600 lóerős és 795 Nm nyomatékú, 2,4 tonnás i5 M60 3,8 másodperc alatt gyorsul 100-ra és 230 km/óra a végsebessége.

Ez is érdekelhet:

Jövőbe mutat, de nem szakít a hagyományokkal sem az új 5-ös BMW

BMW i5-ként elektromos hajtással, de még dízellel is kapható lesz a minden eddiginél nagyobb és fejlettebb új 5-ös sorozat.

Célegyenesben a BMW i5-ös, hamarosan itt a premier!

Nyugi, lesz belőle benzines, dízel és még M5-ös is, de először az elektromosat mutatja be a BMW.

Az új BMW M5 Touringgal már nagyon siethet a család

Senki nem fog elkésni az iskolából, ha apa odalép az M5 Touringnak.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés