A három nagy amerikai autómárka közül a Ford után a Chevrolet is előállt az elektromos hajtású pick-upjával, és nagyon úgy tűnik, hogy a Silverado EV is előbb kerülhet gyártásba, mint a Tesla Cybertruck.

Az elektromos autók terjedésével számíthattunk rá, hogy az amerikai piacon népszerű pick-upok is villanyhajtásra állnak át. A Ford még 2021-ben mutatta be az F-150 elektromos változatát Lightning néven, és most a Chevrolet is előállt a sajátjával. A Silverado EV azonban legfeljebb csak a nevében egyezik meg a belsőégésű motorral szerelt társával.

A Chevrolet arra az Ultium padlólemezre építette az elektromos Silveradót, mint amit a cégen belül a GMC Hummer is használ, ezért műszakilag inkább azzal áll rokonságban.

A Chevrolet pick-upja is megkapja a platósok kategóriájában ritkaságnak számító légrugós felfüggesztést és négykerék-kormányzást,

de a Hummerrel szemben nem lesz 1000 lóerős változata, legalábbis egyelőre nem tudunk róla.

673 lóerővel és 1057 Nm nyomatékkal persze a Silverado EV sem nevezhető gyengének, hiszen 4,5 másodperc alatt gyorsul százra.

Még elképesztőbb adat, hogy a Chevrolet szerint akár 4,5 tonnát is vontathat, de később érkezik egy olyan változata, amely 9 tonnás vontatmánnyal is megbirkózik majd: ha valamire, akkor erre nagyon hasznos az elektromos hajtás.

A Chevrolet elektromos pick-upja akár 645 kilométert is megtehet egy feltöltéssel, tölteni pedig 350 kilowattal is lehet majd. A fedélzeten és a platón lévő konnektorok kempingezés és munka során is jól jönnek, a Fordhoz hasonlóan

a Chevy orrában is van csomagtartó, és szintén hasznos, hogy a kabin és a plató összenyitható, ezzel hosszabb tárgyakat is lehet szállítani.
Work Truck néven teherautó-változata is lesz 517 lóerővel és 834 Nm-rel
A kor elvárásainak megfelelően a Silverado EV műszerfala tele van képernyőkkel,

a 11 colos műszeregységen kívül egy 17 colos érintőképernyő került a középkonzolra, és egy 14 colos head-up display is nézhető. A Chevrolet az első példányokat 2023 tavaszára ígéri, és mivel a 2019-ben bemutatott Cybertruck idén még biztosan nem kerül gyártásba, ezzel a Teslát is megelőzheti a Silverado.

Ez is érdekelhet:

A Ford az elektromos pick-upjával készül letarolni az amerikai piacot

A Tesla Cybertruck még sehol, de az F-150 Lightning mindjárt gyártásba kerül.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában