A Player hidrogénexpedíciója sikeresen eljutott Rotterdamba a magyar rendszámos Toyota Miraival. Hamarosan eláruljuk, hogy megérte-e, addig is itt egy előzetes kalkuláció, ami legalábbis elgondolkodtató.

A héten nagy hidrogénipari expót tartanak Rotterdamban, miért ne mennénk egy hidrogénautóval? Meg lehet-e járni a holland várost oda-vissza az elektromos autóknál egyszerűbben, gyorsabban egy hidrogénnel tankolható Toyota Miraival? Ennek járunk utána – az utunk bevezetőjét, első részét itt olvashatod:

Indul a hengertelen hidrohintó! Elautózunk hidrogénnel Rotterdamba! Ha tudunk...

Május elején lesz Rotterdamban egy nagy hidrogénmobilitási rendezvény. Miért ne mennénk el ide egy hidrogénautóval? Csak 1500 kilométer!

Mostanra pedig már meg is érkeztünk Rotterdamba, és bár a végső kalkulációt majd otthon rakjuk össze, addig is mutatunk egy előzetes gyorsszámolást. 1600 kilométerre összesen körülbelül 20 kilogramm hidrogén kellett, ami német áron (13,85 euró/kg) 277 euró, mintegy 105 ezer forint. Ha ezt visszaszámolom 580 forintos gázolajra, 11,3 literes fogyasztás jön ki, ami nyilván nem összevethető egy jó dízel túraautó fogyasztásával.

Ha viszont autópályás gyorstöltős elektromos energiára próbálom átváltani, ami 0,79 euróba kerül kilowattóránként a német piacon, és megpróbálom rávetíteni egy átlagos elektromos hosszútávfutó autó kb. 24 kWh-s fogyasztására,

ami talán még kevés is ahhoz a 130-150 km/órás tempomatos autópályázáshoz, amit jellemzően futottunk a Toyotával,

valami olyasmi jön ki, hogy villanyautóval, gyorstöltőzve ugyanez kb. 115 ezer forint lett volna.

Persze plusz az időtöbblet, töltésenként, mondjuk 300 kilométerenként 20-40 perc lenne villanyautóval, a Mirai 400 kilométerenként esedékes ötperces hidrogéntankolásaival szemben. És a hidrogénbuli még csak most kezd beröffenni, hamarosan jelentkezünk kalandjaink újabb részeivel.

Ez is érdekelhet:

Amikor megérkeztek a hidrogénautók Magyarországra

A Toyota és a Hyundai az első magyar hidrogénkút megnyitójára elhozta a Mirait és a Nexót, és odaadták őket az újságíróknak egy-egy rövid, de izgalmas körre.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés