Sokat tett a Kia európai sikere érdekében a Ceed, és a harmadik generációja hamarosan a pályafutása végére ér. Az utódjáról nem sokat hallani, ezért akár az is lehetséges, hogy ebből a most bemutatott kompakt autóból készül majd.

2006-ban a cee’d volt a Kia nagy dobása, az európai piac elvárásai szerint tervezett kompakt autót nagyon eltalálták, jelentős szerepe volt a koreai márka népszerűsítésében. Jelenleg már a Ceed harmadik generációja kapható, ami 2018-ban mutatkozott be, és hamarosan ideje lenne a modellváltásnak, de az utódjáról egyelőre semmit sem tudunk.

A Kia nagy erőkkel halad az elektromos autókra való átállásban, az EV6 és EV9 után három újabb modell előzetesét mutatta be EV3, EV4 és EV5 néven, és ezek közül a középső akár a Ceed elektromos utódját is jelentheti.

De nem mondanak le a belsőégésű motoros modellekről sem, amit a most bemutatott új Kia K4 is igazol.

Miközben az európai utakra a Ceed került, addig azzal párhuzamosan az amerikai és ázsiai piacokra Forte és Cerato néven kínált kompakt autót a Kia, és annak éppen most futott ki a harmadik generációja. Az utódja a koreai márka új névadási rendszerében a K4 lett, ami ezzel is mutatja, hogy egy mérettel kisebb, mint az Optima utódjának szánt K5.

A Kia egyelőre az észak-amerikai piacra mutatta be a K4-et, ami már a márka új formavilágát viseli magán, karakteres fényszórókkal és markáns, határozott vonalakkal. A gyártó elsőként a 4,71 méter hosszú lépcsőshátút leplezte le, de megmutatta a képeket az ötajtósról is.

Nem nehéz elképzelni, hogy ehhez hasonló, vagy akár épp ez az autó lesz a Ceed utódja.

A legújabb divatnak megfelelően két 12,3 colos képernyő alkotja a műszerfalat, közte egy 5 colos kijelzővel a klímaberendezésnek, mint az EV9-ben. Még csak az amerikai piac kínálatát ismerjük, ott a helyi igényeknek megfelelően kétliteres, 147 lóerős szívómotorral és 1,6 literes, 190 lóerős turbós benzinmotorral kerül piacra a Kia K4.

Ez is érdekelhet:

Sportosabb lett a megújult Kia Ceed és ProCeed

Golf vagy Focus helyett választanád?

Formába jött a Kia kompakt crossovere, az XCeed

Sportosabb külsővel és hibrid változattal jön a megújult Kia XCeed.

A Ceed jövőjét jelentheti ez a futurisztikus formájú elektromos autó

Egy sor újabb elektromos autót jelentett be a Kia, ez a Ceed méretében készült.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Sportosabb kupé lett a frissített 2-es BMW

Megújult a BMW legjobb sportkupéja, már 480 lóerős az M2-es

A cseh Rolls-Royce – Škoda Superb

További cikkeink a témában