Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Ceedet szeretjük. De mi a helyzet a Passat kategóriájába tartozó Kia kombival?

Sok és jó munkával a Kia eljutott odáig, hogy egyre többen gondolnak a Ceedre, ha kompakt autót akarnak venni.

Nehezebb ügynek tűnik, hogy Volkswagen Passat, Ford Mondeo, Skoda Octavia vagy mondjuk Mazda6 helyett Optimába üljön egy Kia-szűz – de a koreaiak rágyúrtak a dologra. Ez igazán látványos: míg elődmodellje, a Magentis európai szemmel minden volt, csak szép, elegáns és vonzó nem, ma így néz ki egy kombi Optima:

Nem szédülünk meg a csodálatos vonalaktól, de teljesen rendben van a forma: az eleje mai Kia, a hátulja is, oldalról pedig a hátrafelé lejtő tető és az emelkedő övvonal miatt még dinamikusnak is tűnik. Meg kifejezetten nagynak, és ezt a számok is igazolják: a 4,86 méteres hossz és az 1,86 méteres szélesség tekintélyes, 2,8 méteres tengelytávhoz pedig illik tágas utasteret tervezni.

Ezt tették a koreaiak: aki elöl nem fér el, az ne személyautó vásárlásában gondolkodjon, hátul pedig keresztbe tett lábbal is lehetne utazni, csak úgy elég kényelmetlen annyit ülni. A már említett tetőív miatt inkább a fejtér volna kérdéses – de nem az. Az Optima SW baromi nagy, négy személy hosszabb távot is simán vállalhat vele, az alaphelyzetben 550 literes csomagtartó is elég lesz nekik.

Nyugalmas útra számíthatnak: az autó kényelmes, nagyautós viselkedésű, még a jobb híján utaknak nevezett magyarországi felületeken is jól boldogul, mégsem imbolyog. Ami az utasoknak áldás, a vezetőnek ha nem is átok, de nem is a vezetés csúcsa: az Optima SW jól kontrollálható, akár egy minőségi háztartási gép, és nagyjából annyira izgalmas is a kezelése. Persze ne magunkból induljunk ki, rengeteg autós számára nem is elvárás ennél több.

Ennek szellemében készült a műszerfal is: funkcionális, de aki nem egy ezerkettes Ladában nézett körül utoljára, nem fog meghökkenni, mindent nagyjából ott talál majd, ahol keresi. Bizonyára előbb-utóbb az Optima is megkapja az XCeedben bemutatkozó digitális műszeregységet – ha utóbb, akkor már az sem lesz különleges egyáltalán.

A piros-fekete bőrülés elég vagány – feláras, de ajánlott –, ahogy a tesztkocsi majdnem full extrát jelentő GT Line felszereltségi szintje is fokozza a komfortot és a megjelenést: még a napfénytető is benne van az árban, az infotainment rendszer Apple CarPlay- és Android Auto-kompatibilis, van vezeték nélküli mobiltöltő, 360 fokos kamera, és tényleg rengeteg más cucc. Az Optima mégsem akar prémiumautó lenni, ami azért ideális, mert nem is az, ettől még jól összerakott, jól átgondolt, családi vagy üzleti használatra is tökéletes.

Jó hozzá az 1,6 literes, négyhengeres turbó benzines és a hétfokozatú duplakuplungos automata párosa: 180 lóerő nem kevés, de a kocsi 1,6 tonnás tömege sem az, ezért nem sportosan, a stílusához illő haladáshoz viszont elég, autópályán is van benne tartalék, kilenc másodpercen belül gyorsul százra, kétszáz fölött van a vége, nem kell több. Akinek mégis, veheti kétliteres, 238 lóerős benzinessel.

Kicsit olcsóbban kihagyhatatlan vétel lenne, az Optima SW viszont ugyanúgy nem olcsó, mint a Kiák általában – 7,7 millió forint a 163 lóerős alapváltozat, a tesztautó majdnem 12-be kerül –, de ugyanúgy jó ár-érték arányú, mint a többi típusuk. És ugyanúgy hét év vagy 150 ezer kilométer garanciát adnak rá, ami nemcsak biztató a jövőre nézve, de a hét éven belüli továbbértékesítésnél is nagy előny.

(Fotó: Tóth István)

Ez is érdekelhet:

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Napokon belül új magazint indítunk, tarts velünk a nulladik pillanattól! November elején startol a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!
Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!
Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.