Egy most nyolcéves dízelautó öt év múlva már nem hajthat be.

„Tiszta közlekedésű övezetté” nyilvánítják jövő júliustól Varsó szélesebb központját: a lengyel fővárosi tanács által csütörtökön megszavazott határozat értelmében a zónából akkortól kitiltják a régebbi gyártmányú autókat. A Varsó-Belváros kerületbe, valamint a vele szomszédos negyedekbe 2024. július 1-től nem hajthatnak be a 18 évesnél régebbi dízelüzemű, valamint 27 évesnél régebbi benzinüzemű kocsik. Az intézkedés 2028 elejéig nem vonatkozik az övezet azon lakosaira, akik Varsóban adóznak. Azt követően már

ők sem hajthatnak be 13 évesnél régebbi dízel-, valamint 22 évnél régebbi benzines autókkal.

Kivételek persze vannak. Felmentik a tilalom alól bizonyos feltételek mellett a hetvenévesnél idősebb járműtulajdonosokat, a rendvédelmi és hatósági járműveket (mentők, rendőrség, tűzoltók, határőrség), és a városközpontba például a fogyatékossággal élőket szállító régi gyártmányú kocsikat és iskolai buszokat is.

(Forrás: MTI. Fotó: Karol Serewis/Gallo Images Poland/Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Budapesten egyelőre marad a zöld rendszámosok ingyen parkolása, de biztosan hozzá kell nyúlni a rendszerhez

Az eredeti cél teljesült, de a kezdetben sem elég finoman kidolgozott szabályzás hibái még nyilvánvalóbbak lettek az évek alatt.

Ha a SUV ország lenne, a legnagyobb szennyezők között lenne

Kevesebb autót adtak el tavaly, SUV-ból viszont sokkal többet. Most már annyit szennyeznek, mint Németország és az Egyesült Királyság együtt – de vajon elég-e ennyit tudni a SUV-okról?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Vezettük az új BMW X2-t, ami erősebb, látványosabb, mint volt

Csodálatosak a jégen táncoló öreg Lamborghinik

További cikkeink a témában