A Continental nevéről egyébként is az amerikai elnökök limuzinja juthat eszedbe, és ez a hófehér Lincoln kabrió valóban elnöki autóként szolgált, kevés kilométert futott, és most bárki megszerezheti magának.

Lyndon B. Johnson az Egyesült Államok harminchatodik elnöke volt, és ezt a Lincoln Continentalt elsősorban arra használta nyolc szolgálatban eltöltött éve alatt, hogy texasi birtokán furikázzon vele. Johnson nem ment messzire egy kis viccelődésért, például egy kétéltű Amphicart is tartott a birtokon, és rendszeresen eljátszotta, hogy a vendégeit fuvarozva, fékhibát színlelve begurult vele a tóba, az utasai legnagyobb rémületére.

A Continental fejlesztése a harmincas évek végén indult, amikor a Ford Motor Company akkori elnöke, Edsel Ford használt egy áramvonalas prototípust, és a barátai annyira lelkesedtek érte, hogy Ford azt mondta, ebből több ezret el lehetne adni. 1939-ben, éppen a második világháború után jött ki a Continental, ami

évtizedekre meghatározta a Lincoln kínálatát, tulajdonképpen a Rolls-Royce amerikai riválisának tekintették.

Számtalan híresség birtokában volt egy Continental, például Frank Sinatra, Elizabeth Taylor, Elvis Presley és James Brown is ezzel járt, és a Lincoln fényűző limuzinja az évek során elnöki autóként is ismertté vált, Dwight D. Eisenhower és Lyndon B. Johnson utazott benne. Az 1961-ben bemutatott negyedik generációja mégis

arról a leghírhedtebb, hogy 1963. november 22-én ebben a típusban lőtték le John F. Kennedyt.

A limuzin mellett különleges négyajtós kabrióként is kapható volt, ezt vásárolta meg magának Johnson 1964-ben a texasi birtokára. Az évek során többféle motorral is szerelték a Lincolnt, az elnök autójában a hétliteres V8-as dolgozik 320 lóerős teljesítménnyel és háromfokozatú automata sebességváltóval.

A hófehér kabrió vászonteteje gombnyomásra hajtogatható, az ülések is elektromosan mozgatottak.

A hófehér kabriót nem használta sokat az elnök, és a későbbi tulajdonosai is kincsként őrizték, ezért nincs mostanra lestrapálva, az órája 16 ezer mérföldet mutat, ami egy kicsivel több mint 25 ezer kilométernek felel meg. A Bring a trailer oldalán lehet rá licitálni, és az értékét egyelőre nehéz megtippelni – napokkal az aukció vége előtt még nem szállt el az ára, 75 ezer dollárnál tart, ami 30 millió forintnak felel meg.

Ez is érdekelhet:

Az amerikai filmek elmaradhatatlan szereplője volt a Lincoln Town Car

John McClane és Gordon Gekko is ilyennel utazott.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Újra zúghat a Volga, de eddig sem volt könnyű dolga

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés