A Mazda legújabb szabadidő-autója a CX-90, ami első ránézésre a nemrég bevezetett CX-60 nagytestvérének tűnik, és bár műszakilag valóban rokonok, a két modell egészen eltérő piacokra készült.

Furcsa, de a Mazdának nem jelent gondot, hogy egymáshoz egészen hasonló modelleket készítsen egyazon kategóriában. A nálunk is ismert CX-5-nek például van egy újabb, szögletesebb testvére CX-50 néven, amit csak az Egyesült Államokban lehet kapni, és a fölé pozícionált CX-60 sem marad sokáig egyedül a kínálatban, most ugyanis bemutatkozott a CX-90.

A CX-60 volt az első modell, ami a Mazda újonnan fejlesztett, hátsókerék-hajtású, hosszmotoros platformjára épült,

és a CX-90-nek is ez adja az alapját. A dizájnjuk megszólalásig hasonlít, és a műszerfalat is szinte változatlanul vették át a CX-60-ból, az új CX-90 azonban jóval nagyobb, három sorban összesen nyolc ülés fért el benne.

Nagyon hasonló a műszaki tartalom, a CX-90-et ugyanis a CX-60-ban megismert plug-in hibrid hajtással szerelik, aminek 327 lóerő a teljesítménye és 500 Nm a maximum nyomatéka. A Mazda ezen kívül egy 3,3 literes, turbós hathengeres benzinmotorral is kínálja, ami

345 lóerős, ezzel át is veszi a minden idők legerősebb Mazdája címet a CX-60-tól.

Bármennyire is hasonlítanak, a CX-60 és a CX-90 nem lesz elérhető egyazon kereskedésben, de még egy kontinensen sem. A CX-60 ugyanis a japán és európai piacra készült, és a hétüléses nagytestvére a bemutatásra váró CX-80 lesz, míg a CX-90 eleve az amerikai piacra született, és lesz egy rövidebb változata CX-70 néven, amit még nem mutattak be.

Ez is érdekelhet:

Ez most a legerősebb Mazda, de vajon vezetni is jó? – Mazda CX-60

327 lóerővel érkezik a Mazda első plug-in hibridje Magyarországra. Máris mondjuk, milyen volt vezetni.

A CX-50 a legújabb Mazda, de nem kaphatod meg

Sajnos erről a típusról lemaradunk, de lesz másik.

Még igényesebb lett a megújult Mazda CX-5

Itt a japán szabadidő-autó ráncfelvarrott változata.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Bemutatták Michelisz Norbi idei versenyautóját és csapatát

Sokoldalú szabadidő-terepjáró lett az új Toyota 4Runner

További cikkeink a témában