Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sokan azt mondják, hogy a hamarosan bemutatkozó új X-osztály lesz a Mercedes-Benz első pick-upja, pedig a stuttgartiak korábban is gyártottak már platós autókat. Bemutatunk néhányat közülük.

Új kategóriába lép be a Mercedes-Benz, az X-osztály olyan platós terepjárók közé érkezik, mint a Ford Ranger és a Toyota Hilux. Meg a Nissan Navara, amivel közös alapokra épül, és ugyanabban a gyárban készítik majd a japánok barcelonai üzemében. Európában nem olyan nagy az érdeklődés ezek iránt a típusok iránt, de a világ más tájain, így Ázsiában, Dél-Amerikában és Ausztráliában elég népszerűek a pick-upok, ezért a Mercedes is ezekre gondolva vezette be az X-osztályt.

Sőt, ezeken a piacokon már korábban is kínált platós autót. Talán még nem hallottál róla, de 1972 és 1976 között már az állólámpásnak nevezett W115-ösből is volt pick-up, méghozzá Argentínában. Akkoriban az országban tiltották a járművek importját, de alkatrészeket be lehetett vinni, és ezt használta ki a Mercedes-Benz is. Szinte készre gyártva szállította le az állólámpásokat, amiből Buenos Airesben építettek pick-upot.

Persze ne a mai szemmel nézd ezt az autót, hiszen a 220 D automata váltót és egy 2197 köbcentis, eredetileg teherautókba szánt dízelmotort kapott, ami mindössze 60 lóerőt teljesített, de a világból is kiment. Jó pár példánya még ma is fut Argentínában, de néhányat Európába is áthoztak. A stuttgarti vasúttársaság is tartott magának egyet, ezt használták a pályák melletti munkákhoz. Ma pedig igazán menő életstílus-autóvá lehet varázsolni ezt a ritka veteránt.

Még csak nem is az állólámpás volt az első platós Mercedes. 1946 és 1949 között készült a 170 V teherautó-változata, ami a stuttgartiak középkategóriás modellje volt a második világháború után.

Az ötvenes évekbeli W120, ismertebb nevén Ponton is készült kisteherautóként, és milyen jól nézett ki! 1975 és 1985 között a W123-ból is építettek pick-upot. De ha platós Mercedesről van szó, akkor valószínűleg neked is a G-osztály ugrik be elsőként, ami néhány piacon ilyen kivitelben is kapható volt.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.