Nehéz röviden megmondani, mi is a Mooncity: villanyautó-benzinkút, elektromos mobilitási kegyhely, e-autó-töltő-bemutatóterem egyszerre.

Régóta folyik már a kopácsolás a kordonok mögött az M1/M7 befelé tartó oldalának  bevásárlóközpontokhoz vezető lehajtója mellett, a Mol-kút előtti telken. Néhány terelőelem még most is kint van, a Tesco felől visszafordulni a benzinkúthoz pedig még most sem lehet, de azt már tudjuk, mi épült itt: a Mooncity. A hivatalos megnyitón pedig azt is megtudtuk, mi is ez a holdváros.

A Moon a Porsche Holding legfiatalabb márkája,

de nem autómárka, hanem az elektromos járművek töltőberendezéseit forgalmazó, illetve nyilvános vagy céges villanyautó-töltőket üzemeltető cég neve. A Mooncity pedig egy olyan bemutatóterem, ahol a téma iránt mélyebben érdeklődők kaphatnak információkat arról, hogyan is működik rendszerben az elektromos mobilitás; milyen lehetőségek léteznek otthoni, társasházi vagy vállalati, esetleg akár üzleti célú töltők, a kis teljesítményű betáplálás mellett is nagy teljesítményű töltést lehetővé tévő energiatárolóval kiegészített töltőrendszerek, töltésmenedzsment-megoldások, töltéselszámolási metódusok kialakítására.

A Porsche Hungaria természetesen nem szégyelli kihasználni ezt az épületet arra sem, hogy a látogatóknak megmutassa az általa forgalmazott elektromos- és plug-in hibrid modelleket, a VW Csoport legújabb zöld rendszámos autóit. Azokat pedig, akiknek már van villanyautójuk, a parkolóban lévő nagy teljesítményű töltőkkel csalogatják. Valóban vonzó köztes célpont ez egy útközbeni gyorstöltéshez. Sokkal kellemesebb az étel-italautomatákkal is felszerelt, kellemes hangulatú csarnokban várni, amíg feltöltődik az akku, mint a tipikus, nemhogy épület, de esővédő tető nélküli, benzinkutak vagy bevásárlóközpontok hátsó udvarára kicsapott gyorstöltők mellett a kocsiban kucorogni.

A Mooncity a Moon tervei szerint konferenciaközpont is lesz, amely az elektromos autózás, elektromos mobilitás témájában szervezett rendezvényeknek, bemutatóknak adhat stílszerű helyszínt. Stílszerűt – és stílusosat! A Porsche Hungaria a belső dizájn kialakításában szabad kezet adott Kocsis Zsuzsának a belső terek kialakításában, ő pedig azzal hálálta meg a bizalmat, hogy egyedi, érdekes, a funkciókat mégsem korlátozó környezetet teremtett a csarnokban.

A Moon brand neve valóban a Holdra vezethető vissza.

A salzburgi Porsche Holding, a Porsche Hungaria anyavállalata az autózás hőskorának kerékagymotoros elektromos Porsche-modelljeit kapcsolta össze a névadásban az Apollo-program hasonló konstrukciójú holdjáró járművével és az Audi Lunar Quattróval a márka elnevezésével. Elektromosság, megújuló energia, a Nap, a Hold, a csillagok; jópofa szabad asszociációk köszönnek vissza a Mooncity fali dekorációin, csillagtérképes lámpaernyőin, a statikus dizájnelemeket kiegészítő élő képernyőkön.

A belső dizájn Kocsis Zsuzsa alkotása

Az eredmény: izgalmas, dinamikus hangulat, felfedezésre váró részletekkel. Az egész annyira jól sikerült, hogy az anyacég is felfigyelt a magyar Mooncityre: a budaörsi komplexum lesz a mintaadó Európa többi Moon-központjának felépítéséhez is.

Így néz ki egy hidrogéntankolás egy nyilvános, önkiszolgáló német hidrogénkúton

Tanksapka egy gombbal kinyit, kupak levesz, töltő rátesz, appból vagy chipkártyával kút indít, zöld gomb megnyom, és sziszeg is a hidrogén.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában