Mára a veteránversenyek sztárja ez a Porsche, amit áramvonalas orridoma és hatalmas hátsó szárnya is megkülönböztet a széria 911-estől, és most egy olyan Volkswagen kisbusszal együtt kínálják, ami szervizautóként igazán stílusos kiegészítője lehet.

A hetvenes években is sikert sikerre halmozott a versenypályákon a Porsche. A szériagyártású 911 Carrera RS alapjára készült el az első RSR versenyautó, amihez nemcsak könnyűsúlyú karosszériaelemeket és 2,8 literesre növelt, 315 lóerős hathengeres motort használtak, de áramvonalidoma és messzire hátranyúló légterelő szárnya is jellegzetessé tette.

Nem maradtak el a sikerek, az RSR segítségével már 1973-ban megnyerte a GT Európa-bajnokságot a Porsche, amit további győzelmek és bajnoki címek követtek. A limitált példányban gyártott szériamodellen alapuló 934 és a prototípus 935 egyaránt uralta a versenypályákat, most pedig egy kivételesen jó állapotban megmaradt példányt kínálnak fel eladásra.

Ez az 1976-os Porsche még csak három versenyt futott új korában, majd 1977-től évekig pihent egy raktárban, csak a kétezres években vették elő ismét, amikor számos veteránversenyen álltak rajthoz vele. Stílusos kiegészítője az a Volkswagen Transporter, amit most vele együtt kínálnak eladásra, a szervizautó ugyanis éppen olyan Martini festésben pompázik, mint a Porsche.

Sőt, még a motorja is egy Porschéből származik. Az 1977-ben gyártott Type 2 motorja eredetileg egy 1,6 literes bokszermotor volt, amit egy Porsche 914-ben dolgozó 2,1 literes erőforrásra cseréltek. 110 lóerős teljesítményével tehát ez a Transporter nemcsak jól néz ki, hanem fürgén is megy. Még napfénytető és vonóhorog is került a szervizautóra.

A Transporter oldalablakairól bármikor leszedhető a fólia, de minek is tennénk ilyet, amikor így együtt mutat fantasztikusan a kisbusz és a versenyautó. Persze alaposan meg kell csapolni a bankszámlát, ha együtt szeretnénk a felhajtóra állítani, hiszen a versenyautó 320-400 ezer eurójához még 45-55 ezer euró közti árat várnak a Volkswagenért, ami összesen 137 millió forintba is kerülhet.

És ezt olvastad már?
Klasszikus brit roadster modern Honda-motorral