Hetven éven át uralkodott II. Erzsébet, ennyi idő alatt pedig hatalmasat változott körülötte a világ, a monarchiát és a királyi családot viszont a nehéz időkben és a botrányok után is változatlanul ő határozta meg. Jogosítványa nem volt, hiszen a királynőnek nem szükséges az ilyesmi, de az autókhoz és a vezetéshez szoros kapcsolat fűzte. Ez a zöld Range Rover is a királyi flottában szolgált.

Miközben a brit autógyártás az évtizedek alatt csúnyán beleállt a földbe, a királyi család mindig kitartott a hazai gyártású autók mellett, így II. Erzsébetet is jellemzően Bentley fuvarozta, a kezei között pedig a leggyakrabban Land Roverek kormánya volt a Defendertől a Range Rover luxusterepjáróig.

Brit autós újságírók gyakran emlegetik az L322-est minden idők egyik legjobb Range Roverének.

Ezt a 2004-ben regisztrált autót a Land Rover Special Vehicle Operations szállította le a királyi család flottájába. Látszólag ez nem több egy elegáns színösszállítású luxusterepjárónál, de a módosított hűtőrácsban rejtett lámpák vannak, az ehhez szükséges kapcsolók pedig ott vannak az utastérben. Oldalsó fellépőkkel, kiegészítő raktérszőnyeggel és a csomagteret elválasztó hálóval szerelték, hogy a királynő corgijai is biztonságban utazhassanak.

Apró különlegesség, hogy a hátsó ajtók mellett beszállást segítő kapaszkodók vannak, az ajtókárpiton pedig mindenhol két kapcsoló az ablakoknak, hogy mindegyik oldalról kezelni lehessen. Az Epsom zöld Range Rovernek homokszínű bőrkárpitos beltere van, melyen látszik az eltelt 109 675 mérföld, de még mindig remek állapotban van.

Több alkalommal egy windsori műhelyben szervizelték a Range Rovert, amiben gyakran lefotózták II. Erzsébetet is.

2001-ben mutatták be a harmadik generációs Range Rovert, mely tíz éven át maradt gyártásban és több mint 293 ezer darab készült belőle az angliai Solihullban. Fejlesztése még abban a korszakban kezdődött, amikor a BMW volt a vállalat tulajdonosa, ezért kifejezetten cél volt, hogy több alkatrész, a motor és elektronikai egységek kompatibilisek legyenek. A királynő autójában is a BMW M62-es kódú, 4,4 literes, V8-as benzinmotorja van, mely 286 lóerőt ad le 5400-as fordulaton és 440 Nm nyomatéka van 3600-nál.

Egész mélyen beágyazódott az angol autósoknak a Range Rover, Jeremy Clarkson egyszer a Sunday Timesban jelentetteki, hogy az általa birtokolt Range Rover TDV8 Vogue-ot tartja a világ legjobb autójának.

Ez is érdekelhet:

Gyönyörű ez a Ford Escort RS Turbo, ami Lady Dianáé volt

Csak fehérben lehetett rendelni ezt a modellt, de Diana számára gyártottak egy feketét.

A Land Rovertől az egyedi Bentley-ig – II. Erzsébet különleges autói

Szeretett vezetni, sőt, képzett autószerelő is volt a 96 éves korában elhunyt királynő.

III. Károly nem benzinvérű, de azért van egy pár jó autója

Az új brit uralkodó nem kimondottan autórajongó, de a kedvenc autóját ötven éve hajtja.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Fantasztikusan szól Gordon Murray versenygépének 12 ezer fölé forgó V12-ese

Rockabilly és cyberpunk hotrodok érkeznek Budapestre

További cikkeink a témában