Nem könnyű mostanság a klasszikus kisautók élete, hiszen a szabadidő-autók divathulláma mellett több tényező is veszélyeztetett fajt csinál az olyanokból, mint a Renault Clio, aminek most alaposan átszabták az arcát.

Ahogyan a modellfrissítések idején lenni szokott, a Renault formatervezői nem nyúltak a lemezekhez, csak a lökhárítókat és a lámpákat rajzolták újra, hogy a Clio jobban illeszkedjen a megújult márkaarculatba. Most azonban ezekkel az elemekkel is sokkal modernebb és sportosabb lett a Renault népszerű kisautójának megjelenése.

1990-ben mutatták be az első Renault Cliót, mely azóta az ötödik generációjánál tart, és több mint 16 millió darabot gyártottak belőle.

Franciaországban hamar nagy kedvenc lett a Renault 5-öst váltó modell, de nemzetközi szinten is rendre a legjobban fogyó kisautók között van a Clio, mely számtalan díjat és más elismeréseket is bezsebelt már. A Ford Fiesta eltűnéséből is látszik, hogy riválisai elkezdtek fogyni, de így is nagyon erős a mezőny a Škoda Fabiától a Volkswagen Polón át egészen a Hyundai i20-ig vagy Peugeot 208-asig.

Középmotoros sportautó vagy izgalmas hot hatch már nem készül a Renault Clióból, viszont a háromhengeres benzinmotor és a négyhengeres turbódízel (100 lóerő és 260 Nm nyomaték) mellett 145 lóerős hibrid változat is akad belőle, melyben egy kicsike, 1,2 kWh-s lítiumion akkumulátor tárolja az energiát.

Hangsúlyosabb hűtőmaszkját LED-es fényszórók veszik közre, a lökhárító két szélen pedig menetfény világít.

Utasterében már minden változat esetében digitális a műszeregység, mely a jobban felszerelt változatoknál 10 col átmérőjű. A középkonzol álló formátumú érintőkijelzője 7 vagy 9,3 colos méretben elérhető, Apple CarPlay és Android Auto telefoncsatlakozási funkcióval.

Sportos hangulatú változatát már nem RS Line-nak, hanem Esprit Alpine-nak hívják, és az opciós sötétkék metál szín mellett a sportülések is látványosak. Hamarosan a Renault Clio veszi át a Mitsubishi kínálatában a Colt helyét is.

Ez is érdekelhet:

A hot hatch-ek kéken csillogó ékköve a Renault Clio Williams

Limitált szériás modellnek szánták, de a Renault Clio Williams népszerűsége felülírta a terveket.

Tök jó az új Renault Clio!

Fura, hogy egy tömegmodell, kategóriája egyik legnagyobb példányszámban eladott autója pont különleges stílusával hódítson, de az új Clio ezt teszi.

A francia jólét megfizethető autója – Renault Dauphine

Kényelmesebb, színesebb és gyorsabb autó kellett a franciáknak, de még mindig megfizethető áron. Ez a Renault Dauphine története.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában