Akinek nem elég extrém egy gyári Rolls, a márka Bespoke nevű szolgáltatásával további kiegészítőkkel, dizájnelemekkel is feldobhatja a kocsit. Mutatunk pár példát.

Jó év volt 2021 a luxusautó-gyártók számára, a Rolls-Royce például tavaly adta el a legtöbb autót egy éven belül a 117 esztendős márka fennállása óta. Az 5586 tavaly kiszállított Rolls között számos extrán különleges példány is akadt, amelyeket a vevők a Bespoke nevű személyre igazító programjában formáltak tökéletesen saját igényeikhez. Valahogy így:

A Kryptos fantázianevű Wraith-különkiadás tetőkárpitján nem a Rolls csillagos égboltját láthatjuk, hanem egy sejtelmes mintát, amelyben az autó vásárlójának titkos, kódolt üzenete rejlik.

A Rolls és a rejtvények rajongóinak közös halmazába tartozók körében ma is lázas munka folyik a kód feltörésére. Állítólag részben már sikerült is megfejteni a rejtvényt, de a teljes megoldás még nincs meg – be lehet szállni a játékba!

Egy sanghaji vevő a kislánya lábnyomát festtette fel Wraith-e központi kijelzőjének fedelére - ilyet is lehet kérni a Rolls-Royce-tól!

A fenti Phantom az Oribe nevet kapta. A kocsi egy japán vállalkozó számára készült, kéttónusú festése a XVI. századi japán oribe-yaki kerámiastílust idézi; a vevő ezzel is ki akarta fejezni, mennyire büszke oribe-gyűjteményére.

A különleges festékekből egy kicsit többet kellett keverni, mint amennyi egy Phantomra elég, mert a vásárló a magánjetjét is átfesttette ezekre a színekre, hogy passzoljon az új autójához.

A bőröket, kárpitokat a Hermès szállította az autóhoz, a műszerfal dekorációja pedig a divatcég egyik ismert tervezője, a francia Pierre Péron (1905–1988) grafikája alapján készült.

Ebben a Phantomban a műszerfal dekorbetéteit a kizárólag Hawaiin megtalálható koa fából készítették,

az indianai Jack Boyd Smith és felesége, Laura számára. A kocsi így remekül megidézi a házaspár számára az általuk oly kedvelt szigetek hangulatát. Kérdéses viszont, hogy milyen gyakran ülnek majd be az autóba felidézni a hawaii emlékeket, hiszen a három éven át finomított különleges új Rolls egyenesen a család 60 darabos privát autómúzeumába kerül.

A 25 Dawn-ból és 35 Wraithből álló, a Black Badge sorozatból továbbdesztillált Landspeed kollekció az 1930-as években autós gyorsasági rekordokat döntögető George Eystonnak állít emléket. A világos-fekete kontrasztról a szárazföldi sebességrekord-autók hagyományos kegyhelyére, a Bonneville vidéki sósivatagra asszociálhatunk.

Ez a natúr felületű fa dekorbetét a hagyományos sanghaji kerti pavilonok stílusában készült, geometrikus mintáját pedig a jégfelület repedéseinek hálózata ihlette.

Házhoz az autót – a Rolls-Royce és Kengo Kuma japán építész közös ötletelése nyomán készült a tokiói „Kita” luxus-lakónegyed számára ez a különleges Dawn. „Ezüstpára” fantázianevű fényezéséről az épületsor fémszerkezetére kellene asszociálnunk, a napfényben bronzosan tündöklő festésről viszont már a lakások hasonló színű árnyékolóinak kell eszébe jutnia annak, aki látta az apartmanházat. Az autó hátuljának diófaburkolata a különleges rezidencia halljának dekorációjára rímel.

Még egy spéci üvegszál-fénypöttyös tetőminta: a Phantomból készült kisszériás Tempus kollekcióban az idő múlásának témája köszön vissza innen-onnan, például a tetőről is. A lüktető fényű csillagok ihlették a márkától megszokott fénnyel pöttyözött tetőkárpit új mintáját. A Tempus Phantomból mindössze húsz példány készült tavaly.

Christine Sloss autórajongó és amatőr versenyző rendelte ezt a Black Badge Cullinant, amit a coloradói hegyi felfutó verseny tiszteletére Pikes Peak Kék fantázianevű egyedi fényezéssel és élénksárga kiegészítőkkel dekoráltak.

Ez a kék-sárga kombináció szerepel egyébként a szupersportautó-kultúrájáról híres Modena zászlójában is, ami természetesen nem véletlen.

Bár a Rolls nem modenai remek, de a Ferrari igen, Christine pedig egy Ferrarival versenyez, és az érdekes nevű családi csapat színe is a kék-sárga.

A Boat Tail is tavalyi kreáció – a csónakfenekű, elképesztően részletesen kidolgozott Rolls-Royce-okról itt számoltunk be bővebben.

Feketében és gyári alapkivitelben se rosszak ám azért a Rollsok:

A Rolls-Royce Black Badge-ek nem Halloween miatt öltöznek feketébe

Van ez a fura dolog a Rollsnál, hogy néha feketére festik az emblémát, a hűtőmaszkot és a Spirit of Ecstasyt. Megtudtuk, mi ennek az oka.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában