Sokáig csak kívülről szemlélte az elektromos autók világát a Rolls-Royce, de most bejelentették, hogy két éven belül piacra kerül az első tisztán elektromos hajtású modelljük, amit több másik is követ majd.

Charles Rolls már 1900-ban elismerte az elektromos autókat, miután kipróbált egyet, méltatta a csendes és tiszta működésüket, de azt jósolta, hogy a korlátozott töltési lehetőségek miatt még jó pár évig nem terjednek el. Az elektromos autók hódítására több mint egy évszázadot kellett várni, és hamarosan a Rolls-Royce is beszáll erre a piacra.

A Rolls-Royce-nak mostanáig nem is volt szüksége elektromos autóra,

hiszen a 12 hengeres motorral szerelt modellek is bámulatosan csendesek és erősek voltak. A márka vezére azonban már korábban elárulta, hogy ebben az évtizedben előállnak az első elektromos autójukkal, és most egy ennél sokkal kézzelfoghatóbb bejelentést tettek.

Spectre lesz a neve a Rolls-Royce elektromos autójának, és az első példányok 2023 végén kerülnek a vásárlókhoz.

A bejelentéssel együtt meg is mutatták az autót – nem egy koncepciót, hanem konkrétan azt a modellt, ami két éven belül gyártásba kerül, és az már az álcázott autóról készült képeken is látszik, hogy egy kétajtós túrakocsiról van szó.

Az újdonság ugyanazt az alumínium építőkészletet használja, mint a Phantom, a Cullinan és a Ghost. A Rolls-Royce tehát nem a BMW elektromos autóiban látott technikát használja, hanem sajátot fejleszt, és ez összhangban áll Sir Henry Royce híres mondásával, ami a prototípusra is rákerült:

„Törekedj a tökéletesre mindenben, amit csinálsz. Vedd a létező legjobbat, és tedd jobbá. Ha még nem létezik, tervezd meg”

A Rolls-Royce ezennel elkezdi a prototípusok közúti tesztelését, aminek során összesen 2,5 millió kilométert tesznek meg a világ minden táján. Nem a Spectre lesz a márka egyetlen villanyautója, hiszen azt is bejelentették, hogy 2030-tól nem kínálnak többé benzinmotoros modellt, teljesen átállnak az elektromos autókra.

A Rolls-Royce egyszer épített egy elektromos Phantomot, amit bemutattunk ebben a cikkünkben:

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában