Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szinte pontosan egy évvel az után, hogy a Tesla bemutatta a negyedik típusát, elindultak a Model Y első példányai a vásárlókhoz. A márka ezzel együtt több részletet is elárult a Model 3 crossover testvéréről.

2019-ben, éppen egy éve leplezte le a Tesla a negyedik típusát, a kisebbik crossovert, amit Model Y névre kereszteltek, most pedig arról számoltak be, hogy elkezdődött a gyártása, és az első példányok elindultak a vásárlók felé. A bemutatójakor még nem sok adatot árult el a Tesla az újdonságról, most ezt a hiányosságot is pótolták.

Az ismerős stílusú karosszéria 4,75 méter hosszú, 1,92 méter széles és 1,62 méter magas, ami azt jelenti, hogy hat centivel hosszabb, és 18-cal magasabb, mint a Model 3. A tengelytávja 2,89 méter, ez három centi növekedést jelent.

A nagyobb Model X-hez hasonlóan a Model Y is hétüléses, de a csomagtartó méretéről még mindig csak annyit tudni, hogy lehajtott hátsó ülésekkel 1,9 köbméter poggyászt vihetsz magaddal.

A Model Y jelenleg kétféle változatban rendelhető. A Long Range két elektromotorja 351 lóerőre és 527 Nm nyomatékra képes, ezzel 5,1 másodperc alatt gyorsul százra és 217 km/óra a végsebessége, míg

Mind a két változat 75 kilowattórás lítiumion akkumulátort kap, amivel

A német ára 58 620 euróról indul, ami egy kicsivel több, mint 20 millió forintnak felel meg, a Performance 65 ezer euróba, két és fél millió forinttal többe kerül.

és még többet kell várni az olcsóbb Standard Range modellre, amit 2022-re ígérnek. Addig is ezzel a videóval láthatsz még többet a Model Y-ból:

A Tesla közben elkészült az egymilliomodik autójával, ami éppen az új Model Y egy példánya lett:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.