Még éppen csak bemutatta az első eleve elektromosnak épített autóját, a bZ4X-et a Toyota, máris itt a következő, egy középkategóriás szedán. A bZ3 egyelőre csak a kínai vevőknek készült, de nincs kizárva, hogy nálunk is kapható lesz.

A hibrid autóiról ismert Toyota korábban csak kis szériában gyártott RAV4-prototípusokkal merészkedett az elektromos autók közé, és a C-HR elektromos változatát végül nálunk nem is forgalmazták. Az első eleve elektromosnak tervezett modelljük a bZ4X crossover, és amíg várjuk, hogy megérkezzen a szalonokba, itt a következő újdonság.

A beyond Zero után bZ-nek nevezett sorozat második tagja egy középkategóriás szedán, a bZ3.

Az első képek alapján a dizájnja a bZ4X-szel elkezdett stílust folytatja, ha szépnek nem is nevezhető, de elég mozgalmas a külseje. 4,73 méteres hosszával körülbelül akkora, mint a Tesla Model 3, és a 2,88 méteres tengelytávja tágas utasteret sejtet.

A karosszéria áramvonalasabb, mint amilyennek első pillantásra tűnik, a Cw értéke 0,218,

ami a legjobbak közé sorolható a szériagyártású modellek közt. A kiváló értékhez bizonyára a süllyesztett kilincsek és az aerodinamikus kerekek is hozzájárulnak. Az utastérben a bZ4X-éhez hasonló kormányt és műszercsoportot, de jóval nagyobb érintőképernyőt találunk.

A Toyota egyelőre nem árult el műszaki részleteket az autóról, de úgy tudni, hogy kétféle változata lesz a bZ3-nak, az egyik 184 lóerővel, a másik 245 lóerővel. A hajtásláncot inkább hatékonyságra hangolták, ezért a végsebesség 160 km/óránál korlátozott, és bár

az akku kapacitása nem derült ki, de 600 kilométer körüli hatótávot ígérnek.

A most bemutatott bZ3 kimondottan a kínai piacra készült, akárcsak a BMW-nél a 3-as sorozatból épített új i3, de nem lehetetlen, hogy a jövőben egy európai kivitel is megjelenik belőle. A Toyota mindenesetre nemrég több új elektromos autó bemutatását is megelőlegezte, és nemsokára érkezik a C-HR teljesen új generációja is.

Ez is érdekelhet:

Nemcsak remek villanyautó, de ha megkéred, a Toyota bZ4X az ablakodat is felhúzza első szóra

A Toyota bZ4X kiváló elektromos autó, a nevén kívül semmi baj nincs vele. Vezettük!

Kompakt elektromos autót mutatott be az iPhone gyártója

Vennél autót az iPhone készülékek gyártójától?

Az új BMW i3 nagyon más, mint amit eddig ismertünk

A városi autó után újabb BMW viseli az i3 nevet.

És ezt olvastad már?
A világ első gyorshajtóját 13 km/órás sebességgel kapták el
További cikkeink a témában