A Balatoni Kör tizenegyedszer hirdette meg a strandételversenyt. A zsűri 36 nevezett étel közül választotta ki a győzteseket.
Az év strandétele a balatongyöröki Kicsi Csóka bisztró bivalytatár velőscsontcsónakban nevű étele, amit burgonyagratinnel, tormahabbal és zellerropogóssal tálalnak.
Az étel zömmel helyi alapanyagokból készül, késsel aprítják hozzá a zalaköveskúti bivalyt, a tatárt szardella, kapribogyó és kovászos uborka házi majonézzel teszi üdévé és izgalmassá. Velőscsontcsónakban tálalják, a velővel együtt, így kifejezetten laktató igazi balatoni Beach Food. Az ára 5890 forint.
A balatonmáriafürdői Pizza Sztori harcsasupplija lett a legjobb strandbüféétel, amelynek alapötletét a római rizsgolyók adták: a harcsapaprikást összefőzik túrós csuszával, majd nyalóka alakúra formázzák, és kirántják. Kapros túróval és kápiakrémmel tálalják.
Az év stranddesszertje a gyenesdiási Mónisüti granola optimist nevű készítménye. Névadója az Optimist vitorlás, amelyen a gyerekek tanulnak hajózni. A vitorlás teste és vitorlája képviselőfánkból készül, tölteléke mézes-joghurtos krém, erdeigyümölcs-öntet és granola kerül rá.
(Forrás: MTI, Balatoni Kör, fotók: Heim Alexandra/Balatoni Kör)
Ez is érdekelhet:


