A Nutellát eddig sem azért ettük, mert egészséges, hanem mert finom. És persze azt is sejtettük róla, hogy nem kevés cukrot tartalmaz, de ez a látvány így egészen durva.

Sőt kifejezetten sokkolóan hat egy olyan üveg Nutella látványa, amiben nem keverték össze a hozzávalókat – meg is mutatjuk, ha már ma van a Nutella világnapja:

A Magyarországon forgalmazott Nutella összetevői:

  • 55% cukor,
  • 13% növényi olaj (pálmaolaj), mogyoró,
  • 7,4% zsírszegény kakaópor,
  • 8,7% sovány tejpor,
  • a maradék 15,9%-ot pedig tejsavópor, emulgeálószerek adják.
Ez az 55% cukor azt jelenti, hogy 15 gramm Nutellában 8,5 gramm cukor van, ez kábé két teáskanálnyinak felel meg.

Ez elképesztően sok, főleg, ha azt nézzük, hogy szervezetünknek egyáltalán nincs szüksége a finomított cukrokra, mert azok nem tartalmaznak tápanyagokat, vagyis csak felesleges kalóriaforrások – ergo az elhízás és a cukorbetegség legfőbb oka.

De azért lehet, csak mértékkel: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint érdemes a teljes kalóriabevitelnek csak a tizedét hozzáadott cukorral rendezni, a legjobb, ha ez az arány 5% alatt marad. Az 5%-os szint 25 grammot, kábé 6 teáskanál cukrot jelent.

(Fotó: Nutella, Reddit)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Hogyan viselkedj a nudista strandon, ha először tévedsz oda?