A Westworld sorozatba is bekerült ez a szingapúri hotel, aminek a homlokzatát 21 féle kúszónövényfaj borítja.

Az erdővel borított épületek leghíresebb példája a milánói Bosco Verticale (Függőleges Erdő). Stefano Boeri 2014-ben átadott épülete viszont mára kezd önálló épülettípussá válni: Boeri maga is tervez hasonlókat számos országban, de más építészirodák is előszeretettel alkalmazzák az elvet, nyilván mindenhol a helyi klimatikus viszonyokhoz igazodva.

Ilyen a szingapúri Oasia Hotel Downtown is, amit a helyi WOHA architects jegyez, azt írva az épületről, hogy annak

„az 1100 százalékos zöldterület-aránya újradefiniálja a városi trópusokat; a homlokzatán, a teraszain és a tetőin ötezer négyzetméternyi eleven zöldfelület található.”

Egyben arra is példa, hogy a trópusi égöv sűrűn beépített városállamában hogyan lehet a legtöbbet kihozni a földhasználatból, és hogyan nyújthatnak alternatívát a high-tech városképnek. Az Oasia Hotelről pedig három éven át egy time lapse videót is forgattak, ahol szó szerint is életre kel a homlokzat:

A 27 emeletes toronyház homlokzatán 21 kúszónövényfaj éldegél, amelyeket stratégiailag rendeztek el a napfény-igényük, a széltűrő-képességük, illetve a növekedési sebességük alapján.

Ezen kívül további 33 növény- és fafajt választottak ki, hogy javítsák a belváros biológiai sokféleségét.

Ahogy a híres milánói elődje, az Oasia Hotel is nyert több díjat, és mindkettő bekerült a popkultúrába is: a Bosco Verticaléból azóta készült Lego-változat is, míg az Oasia felbukkant a Westworld című sci-fi-sorozat harmadik évadjában, a szingapúri posta pedig bélyeget adott ki róla 2021-ben.

A vegyeshasználatú épületet - amelynek a szállodája 314 szobás, az irodáit a millenial generáció igényeihez tervezték, és természetesen edzőteremmel és uszodával is rendelkezik – az alábbi videón ismerheted meg jobban:

Ez is érdekelhet:

Az all inclusive, paradicsomi városállam: a sokoldalú Szingapúr

Szingapúr nemcsak a kultúrák olvasztótégelye, hanem a világ legkevésbé korrupt országa is. Ezt látni kell!

Radikálisan újragondolják a reptéri élményt Szingapúrban

Mintha egy új kerület épülne a városban, olyan lesz a szingapúri reptér új terminálja: szervesen kapcsolódik a városhoz, akár alterminálokra bontható, és felkészül az alternatív üzemanyaggal működő repülőkre is.

Ebben az országban ugyanolyan drága az autó, mint a lakás

Szigetország, amit ötmillióan laknak, és fele akkora, mint London. Mégis lehet közlekedni, mert a kormány limitálja az autóhasználati engedélyek számát – ettől viszont olyan drága lesz autózni, mint sehol a világon.

A Függőleges Erdő az egyik legmenőbb kortárs épület, aminek a legó változata is menő

A milánói „függőleges erdő”, a Bosco Verticale a világ egyik legszebb és leginnovatívabb felhőkarcolója, amiből most hasonlóan menő Lego-változat készült.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Vele ünnepeljük meg a Föld napját

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés