„Egy új űrkorszak hajnalán járunk” – jelentette ki Dr. Sárhegyi István, aki a hazai űrszcéna egyik központi alakja, Magyarországon szinte egyedülálló az, amit ő az űriparról, űrkutatásról tud. A Horizontban pedig most elmesélt erről szinte mindent. Ezt tényleg hallani kell!

Az űripar ma az egyik legdinamikusabban fejlődő terület, mondta vendégünk, és hozzáfűzte, aki ma ezen a területen lemarad, behozhatatlan hátrányba kerül. Sárhegyi István ezt nem akarja, ezért létrehozta többedmagával a Remred nevű céget, hogy civil és védelmi felhasználású űripari eszközöket tervezzenek, gyártsanak, összeszereljenek és teszteljenek.

Ők húzzák fel a Remtech csarnokot Martonvásáron, amely képessé teszi nemcsak a Remredet, hanem az egész magyar űripart arra, hogy műholdakat gyártson és szereljen össze.

Miért pont Martonvásáron épül űrközpont?

Magyarország az űrbe tör, amihez kell egy űripari integrátor cég, és egy hely, ami együttműködési lehetőségeket kínál a high-tech űripari fejlesztésekhez.

„A jelenlegi űrtechnológia nélkül visszazuhannánk az őskorba” 

– mondta István a beszélgetés egy pontján, ami ugyan sokkolt minket, ám addigra már az űripari vállalkozó teljesen berántott a témába az elhivatottságával, kivételes tudásával és a sodró lendületű, inspiratív előadásával.

Ujlaky István, Sárhegyi István és Rétsági Oszkár

Azt is elmondta a szakember, hogy ma éppen egy új űrkorszak hajnalán járunk, nagyjából ott tartunk, mint amikor Kolumbusz megvetette a lábát Amerikában. Ezért nagyon fontos, hogy az űrkutatás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapjon az űripar is. A magyar tudás megvan, de ezt át kell ültetni a gyakorlatba is, például ahogy ők teszik a dózismérővel és az űrdozimetriai teleszkóppal.

De Sárhegyi István hozzátette, fontos a holdra szállás, csak épp az űrharc sokkal inkább a műholdakról szól, melyeknek a mennyisége és távolsága hamarosan alapjaiban megváltoztatja a világot – a nagy meló és nagy biznisz igazából ebben van.

Megtudhattuk azt is, milyen hatással van az űripar a mezőgazdaságra, a kommunikációra vagy épp a geopolitikára, ami most nagyon aktuális és fel is pörgeti az űrversenyt.

Akik beszélgetnek

» Vendég: Dr. Sárhegyi István, űripari befektető, űrjogász, a Remred Space Technologies igazgatóságának elnöke.
» Rétsági Oszkár, a Player Sport és Életmód rovatának vezetője.
» Ujlaky István, a Player újságírója, amatőr űrrajongó.

Kattints, kövess, lájkolj!

Hogy ne maradj le a többi érdekes beszélgetésről, kövesd be a Player.hu Podcastet a Spotifyon, a legfrissebb cikkekért pedig lájkold a Playert a Facebookon!

Ez is érdekelhet:

Nem biztos, hogy videójáték-függő a gyerek, csak a szülő béna

A szakértő pszichológus elmondja, hogyan neveljük a saját gamerünket, mit tegyünk, hogy a videójáték hasznos legyen, ne pedig függőség.

„Ha te nem osztod be a saját idődet, majd beosztja helyetted más”

A Horizont legújabb adásában a Covid és a home office-os idők óta még inkább előtérbe kerülő témára igyekszünk reagálni: a személyes hatékonyságra és a digitális minimalizmusra.

A többi Horizont-részért kattints ide!

(Kiemelt fotó: BrainBar)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Román hiúzokat költöztetnek Németországba

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés