Milyen kávét igyál, hogyan és mennyit naponta, hogy javuljanak az esélyeid?

Újabb tanulmány, ismét kicsit más módszertannal, mint a korábbiak, de az eredmény ugyanaz: a kávéivóknál alacsonyabb a korai halálozás kockázata, mint a nem kávézóknál.

Még februárban írtunk a Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös vizsgálatáról, amiből kiderült, mi az a kávémennyiség, ami kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, és a stroke kialakulásának kockázatát is csökkenti:

Kiderült, mi az a kávémennyiség, amiért még hálás is a szervezeted

Persze nem mindegy, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk.

Az a kutatás közel félmillió felnőtt vizsgálatával készült, de a mostani friss eredménynek is komoly statisztikai alapja van: az Egyesült Királyság Biobankja több mint 171 ezer résztvevőjének adatain alapult, amelyek genetikai, életmódbeli és egészségügyi információkat, köztük a kávéivási szokások részleteit is tartalmazták. A kutatócsoport átlagosan hét éven át követte a résztvevőket.

Miután olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a kor, a nem, az etnikum, az iskolázottság, a dohányzás, a testmozgás mennyisége, a testtömegindex és az étrend, a kutatók arra jutottak, hogy a kávét nem fogyasztókhoz képest az édesítetlen kávét ivóknak kellett a legkisebb halálozási kockázattal szembenézniük.

A legnagyobb csökkenést, 29 százalékot azoknál látták, akik 2,5-4,5 csésze kévét ittak naponta. Azoknál is mérséklődött a kockázat, akik cukorral itták a kávét, legalábbis ha naponta 1,5-3,5 csészével ittak. Kevésbé volt egyértelmű a tendencia azoknál, akik mesterséges édesítőt használtak.

Az eredmény mind az instant, mind az őrölt, mind a koffeinmentes kávé esetében hasonló volt.

A tanulmány azonban csak egyszer kérdezte a résztvevőket a kávézási szokásaikról, és önbevalláson alapultak az adatok. A cukros kávét fogyasztók többsége egyetlen kanállal tett a csészéjébe, ami azt jelenti, hogy nem tudni, az eredmények hasonlóak lennének-e magas cukortartalmú kávékészítményeknél is.

Korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy az ital segítheti az egészség megőrzését, mivel összefüggést találtak a kávéivás és egyes betegségek – köztük a krónikus májbetegség, egyes rákfajták, sőt a demencia – alacsonyabb kockázata között.

Az ünneprontó professzor

Naveed Sattar, a Glasgow-i Egyetem belgyógyász professzora – aki nem vett részt a kutatásban – azt mondta, a kávéivók lehet, hogy általában jobb módúak és egészségesebben élnek. Mint megjegyezte, nincs meggyőződve arról, hogy egy megfigyelésen alapuló tanulmány képes lenne az ilyen tényezőket is figyelembe venni.

(Forrás: MTI, borítókép: GettyImages)

Ez is érdekelhet:

A kávézacc újabb pazar tulajdonságára derült fény

Szigetelőanyagként használták fel neurotranszmiterekkel kapcsolatos kísérleteknél.

Player Adventi Kalendárium Player Adventi Kalendárium
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így lehetsz te is részvényes az MBH Bankban!

Basszust a népnek! – Ezek a magyar partyhangszórók rendesen átrendezhetik a piacot

Nem csak azért fogadnánk el Irene meghívását, mert Madridban él

A Player kérdése: Elkezdted beszerezni a karácsonyi ajándékokat?
37% Naná, idén nem bízok semmit a véletlenre!
25% Fejben már igen, gyakorlatban még nem.
38% Van még idő, majd decemberben!
Advertisement
Hirdetés