Milyen kávét igyál, hogyan és mennyit naponta, hogy javuljanak az esélyeid?

Újabb tanulmány, ismét kicsit más módszertannal, mint a korábbiak, de az eredmény ugyanaz: a kávéivóknál alacsonyabb a korai halálozás kockázata, mint a nem kávézóknál.

Még februárban írtunk a Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös vizsgálatáról, amiből kiderült, mi az a kávémennyiség, ami kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, és a stroke kialakulásának kockázatát is csökkenti:

Kiderült, mi az a kávémennyiség, amiért még hálás is a szervezeted

Persze nem mindegy, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk.

Az a kutatás közel félmillió felnőtt vizsgálatával készült, de a mostani friss eredménynek is komoly statisztikai alapja van: az Egyesült Királyság Biobankja több mint 171 ezer résztvevőjének adatain alapult, amelyek genetikai, életmódbeli és egészségügyi információkat, köztük a kávéivási szokások részleteit is tartalmazták. A kutatócsoport átlagosan hét éven át követte a résztvevőket.

Miután olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a kor, a nem, az etnikum, az iskolázottság, a dohányzás, a testmozgás mennyisége, a testtömegindex és az étrend, a kutatók arra jutottak, hogy a kávét nem fogyasztókhoz képest az édesítetlen kávét ivóknak kellett a legkisebb halálozási kockázattal szembenézniük.

A legnagyobb csökkenést, 29 százalékot azoknál látták, akik 2,5-4,5 csésze kévét ittak naponta. Azoknál is mérséklődött a kockázat, akik cukorral itták a kávét, legalábbis ha naponta 1,5-3,5 csészével ittak. Kevésbé volt egyértelmű a tendencia azoknál, akik mesterséges édesítőt használtak.

Az eredmény mind az instant, mind az őrölt, mind a koffeinmentes kávé esetében hasonló volt.

A tanulmány azonban csak egyszer kérdezte a résztvevőket a kávézási szokásaikról, és önbevalláson alapultak az adatok. A cukros kávét fogyasztók többsége egyetlen kanállal tett a csészéjébe, ami azt jelenti, hogy nem tudni, az eredmények hasonlóak lennének-e magas cukortartalmú kávékészítményeknél is.

Korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy az ital segítheti az egészség megőrzését, mivel összefüggést találtak a kávéivás és egyes betegségek – köztük a krónikus májbetegség, egyes rákfajták, sőt a demencia – alacsonyabb kockázata között.

Az ünneprontó professzor

Naveed Sattar, a Glasgow-i Egyetem belgyógyász professzora – aki nem vett részt a kutatásban – azt mondta, a kávéivók lehet, hogy általában jobb módúak és egészségesebben élnek. Mint megjegyezte, nincs meggyőződve arról, hogy egy megfigyelésen alapuló tanulmány képes lenne az ilyen tényezőket is figyelembe venni.

(Forrás: MTI, borítókép: GettyImages)

Ez is érdekelhet:

A kávézacc újabb pazar tulajdonságára derült fény

Szigetelőanyagként használták fel neurotranszmiterekkel kapcsolatos kísérleteknél.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés