Csütörtökön bemutatták a Michelin Guide Hungary 2025-ös kiadását, amely az ország legjobb éttermeit emeli ki. A válogatás összesen 78 éttermet listáz, köztük két új Bib Gourmand minősítésűvel és egy olyannal, amelyet idén először választottak a Michelin Green Star Community tagjai közé. Nyolc további étterem is csatlakozik a válogatáshoz.
A Michelin-csillagokat azok az éttermek kapják, amelyek kiemelkedő konyhaművészetet képviselnek, figyelembe véve öt egyetemes szempontot: az alapanyagok minőségét; az ízek harmóniáját; a technikák mesterszintű alkalmazását; a séf személyiségét, amely az ételeiben tükröződik; valamint – ugyanilyen fontos módon – az állandóságot, mind az étlap egészét, mind az idő múlását tekintve.
A magyar éttermi válogatást a Michelin Guide teljes munkaidős ellenőrei állítják össze, akik névtelen ebédek és vacsorák alapján teszik meg ajánlásaikat.
A tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand egyaránt megtartotta két Michelin-csillagos minősítését 2025-re. A nyolc eddigi egy Michelin-csillagos étterem is újra megkapta elismerését 2025-ben.
- Babel, Budapest
- Borkonyha Winekitchen, Budapest
- Costes, Budapest
- essência, Budapest
- Pajta, Őriszentpéter (újonnan csatlakozott a Green Star Community közösséghez)
- Rumour by Jenő Rácz, Budapest
- Salt, Budapest
- 42, Esztergom
Bib Gourmand
A Bib Gourmand minősítés azoknak az éttermeknek jár, amelyek kiváló minőségű ételeket kínálnak nagyszerű ár-érték arányban. 2025-ben két új étterem csatlakozik a válogatáshoz Bib Gourmand minősítéssel – mindkettő Budapesten található.
Egy csendes városi téren megbújva, a Cabrio természetes borbár vintage hangulatával, zöldellő teraszával és trendi, laza atmoszférájával hódít. A Magyarország és Európa-szerte válogatott, 100%-ban természetes borok gondosan összeállított kínálatát merész, szezonális kis tányéros fogások kísérik – például égett zeller carpaccio vagy sebes pisztráng tatár zöld gazpachóval. A hozzáértő, barátságos csapat és az ízre fókuszáló, egymással megosztható ételek révén a hely gyorsan a borrajongók és a laza vacsorázók kedvencévé válik.
A 94' Konyha & Bar rejtve, mégis szem előtt kínál vibráló, vietnámi gyökerekkel rendelkező ételeket minimalista, barátságos környezetben. A kreatív menü olyan fogásokat tartalmaz, mint az illatos pho vagy a ház specialitása, a 94' Gohan – marhahús, sült rizs és XO-szósz fúziója –, valamint más, Ázsia ihlette kedvencek. A központi bár, a nyitott konyha látványa és a „Lunch Break” ebédmenü egyaránt hozzájárul a fesztelen hangulathoz, amelyet egy erős vietnámi kávéval érdemes zárni.
Ezekhez csatlakozik az a tizenegy étterem, amely megtartotta tavalyi Bib Gourmand minősítését:
- Anyukám Mondta, Encs
- Casa Christa, Balatonszőlős
- Goli, Budapest
- Iszkor, Mályinka
- N28 Wine and Kitchen, Budapest
- Kistücsök, Balatonszemes
- Macok Bistro, Eger
- Morzsa, Pécs
- Platán Bisztró, Tata
- Sparhelt, Balatonfüred
- Újváros Bisztró, Szarvas
A teljes válogatás
Idén ötvenöt étterem szerepel a fő válogatásban, köztük nyolc újonnan bekerült hely. A BiBo Budapest egy hotel tetején található, ahonnan varázslatos kilátás nyílik a Dunára és a Budai Várra. Az étlap és a borlap Magyarország és Spanyolország ízeit ötvözi, egymással megosztható fogásokkal és signature koktélokkal a hangulat fokozására.
Kevés hely van, ahol nyugodtabb az étkezés, mint a modern Dereszla Bisztró lépcsőzetes, folyóparti teraszán, Bodrogkeresztúron, a borvidék szívében. A modern magyar fogások gondosan válogatott beszállítók alapanyagaiból készülnek.
A Fausto’s étteremben Fausto Di Vora séf immár több mint harminc sikeres évet tudhat maga mögött a városban. A Pestből Budára költözött elegáns étterem üvegezett terasza ideális helyszín az ízletes olasz ételek élvezetére.
A Balaton déli partján, Fonyódon, közvetlenül a víz mellett található a Lokal at the Lake, egy bensőséges étterem, amely merész ízvilágú, rusztikus kis tányérokat kínál helyi kézműves környezetben.
A budapesti Majorelle egy impozáns, ötemeletes, erkélyes épületben kapott helyet. Az összes klasszikus marokkói étel megtalálható itt, és Saad séf közvetlenül importálja fűszereit, az ételeket autentikus, édes-fűszeres ízkombinációk jellemzik.
A rátkai Sauska Tokaj Borászat ad otthont a Padi étteremnek, egy letisztult, modern helynek, ahonnan a teraszról a szőlőültetvényekre nyílik kilátás. A kifinomult, látványos fogások tökéletesen harmonizálnak a régió boraival. (A Padi egy Michelin Special Award különdíj nyertese is.)
A Petrányi Csopak étterem a múlt házias ételeiből merít ihletet. A Csopak felett magasodó domboldalon, szőlőre és a távolban a Balatonra néző panorámával várja vendégeit.
A szegedi Tiszavirág egy felújított viktoriánus városi házban található, hangulatos bárral, zárt belső udvari terasszal, elegáns szobákkal és egy mini spával. Az ételek magyar gyökerűek, de kifinomult megjelenésűek és ízvilágúak.
Green Star Community
A Michelin Green Star azoknak az éttermeknek jár, amelyek az iparág élvonalában járnak a tudatos működés terén – olyan helyeknek, amelyek a kulináris kiválóságot a környezeti hatás csökkentésére irányuló kezdeményezésekkel ötvözik.
A válogatásban azok az éttermek, amelyek leginkább lenyűgözik az ellenőröket, meghívást kapnak a Michelin Green Star Community közösségébe, ahol megoszthatják innovatív és inspiráló elképzeléseiket, párbeszédet és együttműködést ösztönözve, hogy előmozdítsák a fejlődést és formálják a gasztronómia jövőjét. Ezek az éttermek inspirációt jelentenek mind a gasztronómia szerelmeseinek, mind a vendéglátóipar egészének.
Az idei közösség tagjai:
- Graefl Major Kétútköz, Poroszló
- Natura Hill, Zebegény
- Onyx, Budapest
- Pajta, Őriszentpéter – új
- Salt, Budapest
- Villa Kabala, Szigliget
Az őriszentpéteri Pajta étterem – amely korábban már szerepelt a Guide ajánlásában –, 2025-re újonnan csatlakozott a Green Star Community közösséghez. Az osztrák–szlovén határ közelében, az Őrségi Nemzeti Park festői környezetében megbújó Pajta Magyarország távolságban legkiesőbb vidéki étterme, amely egy Michelin-csillaggal büszkélkedhet. Flóra és Ferenc egy kis pajtában alapították az éttermet, amely mára egy teljes, természetközpontú menedékké nőtte ki magát: rétekkel szegélyezett környezettel, erdőre néző faházakkal és erdei szaunával. Az étlap szezononként változik, a környék alapanyagaiból készülő tradicionális magyar ételeket kínálva, amelyeket a fermentálás és a savanyítás technikái tesznek még izgalmasabbá.
Különdíjak
Míg a Michelin Guide gasztronómiai elismerései az éttermeket mint egészeket jutalmazzák, a Michelin Special Awards díjakat kiemelkedő egyéneknek és csapatoknak ítélik oda, akik végtelen szenvedélyüknek és kivételes szakértelmüknek köszönhetően felejthetetlenné teszik az éttermi élményt.
Opening of the Year Award – Gerák Máté, Padi, Rátka. A borrajongók és vendégek körében egyaránt kedvelt, modern, elegáns étterem egy domboldalon helyezkedik el, kilátással a saját borászat szőlőire. A nyitott konyha különleges hangulatot teremt, Gerák Máté séf pedig olyan csapatot vezet, amelynek menüjét a környék alapanyagai és az éppen elérhető friss termények ihletik.
Fiatal Chéf Díj – Pallag Dávid, Rutin, Budaörs. A barátságos páros, Dávid és Fanni közösen vezetik ezt a kis, bensőséges éttermet: Fanni fogadja a vendégeket, Dávid pedig a konyhát irányítja. Szenvedélyesen szereti a hagyományos családi recepteket, és ezek, valamint gyermekkori emlékei segítségével teremti meg a kapcsolatot vendégeivel. Ételei jókedvre derítenek, és a hozzájuk fűződő történetek teljessé teszik az élményt.
Service Award (a legjobb kiszolgálásért) – Ráduly Róbert és csapata, UMO, Budapest. Részben egy modern hotel átriumában, részben egy zárt belső udvarban található ez a latin-amerikai étterem, amely széles választékot kínál ételekből, ginekből és borokból – mindezt egy rendkívül barátságos csapat szolgálja fel. Öröm látni a konyha és a szervizcsapat együttműködését, az ételek mosolyokkal érkeznek az asztalhoz, felejthetetlen élményt nyújtva.
Sommelier Díj – Varga Norbert, a két Michelin-csillagos Stand, Budapest. Ez a látványos, modern étterem központi, üvegfalú konyhával, kifinomult modern konyhaművészettel és pezsgő hangulattal rendelkezik, amit a közvetlen, barátságos kiszolgálócsapat csak fokoz. A csapat tagja Norbert, a sommelier, aki karizmáját remek humorérzékkel és néha egy kis játékossággal ötvözi. Lelkesedésével és szenvedéllyel mutatja be a borokat, lebontva a sommelier-kkel kapcsolatos formális előítéleteket, és kötetlen beszélgetésekkel teszi élővé az élményt.
Ez is érdekelhet:
