Ha már unod a klasszikus fekvőtámaszt, akkor itt van pár variáció, amivel feldobhatod, és persze nehezítheted is.

A testnevelésóráról jól ismert fekvőtámasz, azaz a karhajlítás-nyújtás olyan a saját testsúlyos gyakorlatok között, mint az autó-motor sportban a Forma–1, ez a királykategória. Értem ezalatt azt, hogy ez az egyik leghatékonyabb saját testsúlyos gyakorlat, ugyanis nemcsak a mell és kar izmait dolgoztatja meg, de a vállakat, a core izomzatod és még a hát egyes izmait is erősíti – nem túlzás azt állítani, hogy bármilyen edzéstervből kihagyhatatlan elem.

A fekvőtámasz hatalmas előnye – azon kívül, hogy bárhol és bármikor végezhető –, hogy nem kell hozzá sporteszköz, ráadásul rengeteg variációja létezik, azaz megunhatatlan is. Fontos azonban, hogy jól csináld, különben elveszíti a hatékonyságát. Legyen szó akármilyen fekvőtámaszról, végrehajtásával kapcsolatban vannak örökérvényű szabályok:

  • Tenyerek nézzenek előre,
  • a láb legyen nyújtott,
  • combok és a farizom megfeszítve,
  • a törzs pedig egyenes és feszes – nem eshet be a csípőd.
  • A teljes mozgástartományban hajtsd végre, azaz a mellkasod szinte érintse a talajt, onnan pedig teljes nyújtott kar állapotáig nyomd ki magad.

Akkor mutatunk is néhány fekvőtámasz-variációt arra az esetre, ha unnád a hagyományos verziót:

Ne feledd, az edzést bemelegítéssel kezd  – és nyújtással zárd –, ez csak 5 percet vesz igényben, de sok kellemetlenségtől megóvhatod magad. Ha már rávetted magad a mozgásra, ennyi időt igazán rászánhatsz arra, hogy ne sérülj le.

A hat variációt felvonultató listából szándékosan kihagytuk a legismertebbeket – mint például a széles és szűk kartámaszú verziót, vagy éppen a négyüteműt –, és a klasszikust is csak azért tettük bele, hogy legyen összehasonlítási alapod.

#1 Klasszikus fekvőtámasz

Vedd fel a fekvőtámasz alaphelyzetét vállszéles kartartásban és végezz karhajlítás-nyújtást – ugye fentebb már leírtuk, hogy mire figyelj a végrehajátsa közben.

#2 Fekvőtámasz feltámasztott lábbal

A gyakorlat során a lábad támaszd egy székre, kanapé szélére vagy egy padra, igazából mindegy is, hogy mire, a lényeg, hogy stabilan álljon, és így végezz karhajlítás-nyújtást. Minél magasabban van a lábad, annál inkább megdolgoztatod az izmaidat.

#3 Fekvőtámasz egy lábon

Fekvőtámasz helyzetében emeled fel az egyik lábad és végezd el így a gyakorlatot. Egyszerű dologról van szó, és bár valójában nem is ez a legnehezebb verzió, de rögtön érezteti hatását.

#4 Pókember fekvőtámasz

Ezt a variációt úgy kell végrehajtani, hogy karhajlítás közben a térdedet az azonos oldali könyök mellé húzod, majd vissza, ismétléskor pedig a másik térded emeld a másik könyöködhöz – a Pókember mászik így a falon.

#5 T-fekvőtámasz

Klasszikus fekvőtámasz az alapja, tehát vállszéles kartartásban végezz karhajlítás-nyújtást, de úgy, hogy kinyomás közben az egyik karodat nyújtsd a levegőbe, testeddel pedig fordulj azzal megegyező irányba – ha jól csinálod, ekkor T-alakot formál a tested, innen jön ugye a kifejezés is –, majd érkezz vissza kiindulóhelyzetbe és ismételd meg a gyakorlatot a másik irányba is.

#6 Tapsolós fekvőtámasz

Klasszikus fekvőtámaszban a karhajlítás után egy erőteljes mozdulattal told el magad a földtő – felsőtested emelkedjen a levegőbe – és tapsolj egyet (vagy többet). Visszaérkezéskor rögtön ismételd meg a gyakorlatot – inkább kevesebbet csinálj, a lényeg, hogy dinamikus legyen.

(Köszi a közreműködést szakértőnknek, Beh Gábornak.)

Ez is érdekelhet:

Így dolgozd kockásra a hasad

Pontosabban megmutatjuk, hogy indulj el az ehhez vezető úton.

Mutatunk egy edzést, amihez csak 7 perccel kell korábban kelned

7 gyakorlat, 7 perc, amiből csak nagyjából 4,5 perc a munka – ez azért elég jó deal.

Ne csak sétálj rajta, hanem eddzél is vele – mutatjuk, hogy kéne lépcsőznöd

Egy lépcsősor, hat gyakorlat, három kör, és tök jó is vagy mára.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Román hiúzokat költöztetnek Németországba

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés