Pontosabban megmutatjuk, hogy indulj el az ehhez vezető úton.

Ha nem láthatóak azok a bizonyos kockák a hasadon, akkor két dolog lehet a hátterében:

  • fedett vagy/a felesleges kilók eltakarják
  • nem edzel, hasra sem

– oké, van egy harmadik esethetőség is, amikor ez a két dolog egyszerre teljesül.

A kettő közül az előbbi esetében esélyes, hogy inkább a táplálkozáson kellene változtatnod, míg utóbbi esetében a hasadat kellene megdolgoztatnod. Mi most az utóbbival foglalkozunk – mutatunk néhány gyakorlatot neked:

Ne feledd, az edzést bemelegítéssel kezd  – és nyújtással zárd –, ez csak 5 percet vesz igényben, de sok kellemetlenségtől megóvhatod magad. Ha már rávetted magad a mozgásra, ennyi időt igazán rászánhatsz arra, hogy ne sérülj le.

Hat gyakorlat, gyakorlatonként 30 másodperc munkával és 30 másodperc pihenővel

– fontos, hogy folyamatos munkavégzés legyen, de ha nem bírod, akkor inkább lassabban/kevesebbet csinálj, de megállás nélkül –, ha pedig már elég jó vagy, fokozd a gyakorlatok intenzitását, és ha még időd is engedi, ismételd meg még egyszer.

#1 Hasprés

Hanyatt fekvésben húzd fel a lábad – figyelj rá, a karjaidat fond össze a mellkasodon, vagy az ujjaidat kulcsold össze a fejed mögött. Görbítsd meg a törzsed, vagyis emeld el a lapockát a talajról – az nem jó, ha csak a fejedet emeled – közben pedig a gerinc ágyéki szakaszát tartsd a talajon, majd vissza.

#2 Felülés láb(ujj)érintéssel

Helyezkedj hanyatt fekvésbe, emeld fel a lábadat – lehetőleg derékszöget zárjon be a felsőtesteddel –, nyújtsd ki – amennyire csak tudod –, majd a törzsed emelésével próbáld meg a két kezeddel megérinteni a lábujjaid/lábfejed/lábad.

#3 Hegymászó gyakorlat (mountain climbers)

Helyezkedj fekvőtámasz helyzetébe és innen dinamikusan váltva húzd a mellkasod felé a térdeid. Figyelj rá, hogy a karok teljesen nyújtva legyenek, a tested pedig feszes és egy egyenes legyen – ez a hasizomra koncentrál, de hatékonyan megdolgoztatja szinte a test összes izomcsoportját.

#4 Hasprés biciklizéssel (bicycle crunches)

Hanyatt fekvésben hajlítsd be a térded, az ujjaidat kulcsold össze a fejed mögött, a lábaidat hajlítsd be, majd emeld fel. Ezt követően emeld meg a törzsed és próbáld megérinteni a jobb könyököddel a bal térded, majd a bal könyököddel a jobb térded – ez mehet folyamatosan.

#5 Lábemelés hanyatt fekvésben

Helyezkedj hanyatt fekvésbe, a kezeidet a feneked/derekad alá vagy a tested mellé, a hasizmod erejével emeld fel a – lehetőleg a nyújtott – lábaidat egészen addig, míg a talajra merőlegesek nem lesznek, majd lassan engedd vissza őket vízszintes pozícióba.

#6 Plank

Vedd fel a mellső fekvőtámasz helyzetét, de a tenyered helyett az alkarodon támaszkodj, és maradj úgy. Közben azért figyelj egy-két dologra: a medencédet húzd magad alá, a combokat és a farizmodat pedig feszítsd meg. Fontos, hogy feszesen tartsd magad, különben a derekad be fog esni és a vállaidon fogod magad tartani, így pedig a gyakorlat elveszti a hatékonyságát.

Még edzenél? Tessék:

Mutatunk egy edzést, amihez csak 7 perccel kell korábban kelned

7 gyakorlat, 7 perc, amiből csak nagyjából 4,5 perc a munka – ez azért elég jó deal.

Ne csak sétálj rajta, hanem eddzél is vele – mutatjuk, hogy kéne lépcsőznöd

Egy lépcsősor, hat gyakorlat, három kör, és tök jó is vagy mára.

Egy hatékony edzéshez csak egy lépcsősor és 15 perc kell

Lépcsőt mindenhol lehet találni, így már csak rajtad múlik, kezdesz-e vele valamit. Szerintünk kezdj!

(Köszi a közreműködést szakértőnknek, Beh Gábornak.)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában