Engedd el magad, koma, ebben a fogadóban teljesen más minden, mint amit megszoktál: a vendég paraszt, a falakon kortárs festmények helyett csontvázak lógnak, az adagok meg akkorák, hogy a gyomrocskád sírva könyörög az irgalomért. Kipróbáltuk a párkányi Középkori Parasztéttermet.

Egy laza, szép időben élménynek is kiváló autós úttal elérhető Budapestről a párkányi Középkori Parasztétterem. Hazafelé érdemes megállni Esztergomban, hogy mindenféle értelemben emésszük kicsit az élményt.

Mert a Középkori Parasztétterem más. Nagyon más.

Van némi kavarodás a fogalmak körül: a középkor nem feltétlenül horrortematikát jelent, pedig az itt erősen jelen van, már a parkolóban elkápráztatnak a kalodába zárt, rács mögött sínylődő, karóba húzott, guillotine alatt lefejezett csontvázak.

Aztán a „paraszt” szó is jelölhetne egy életmódot, de itt inkább egy nyers, vaskos humorral fűszerezett kiszolgálást takar. Az enteriőr válogatás nélkül magába töm mindent, egyformán eszünkbe juthat róla a Gyűrűk ura, a Trónok harca, az Adams Family, a Gyalog-galopp, és sok más is. Hasonlóan zavarba ejtő kavalkád uralja az egyéb körülményeket is: középkori étteremhez méltón nincs wifi és a plug-in hibrid szekeret sem tudjuk hol tőteni, ellenben rendelhetünk Pepsit meg 7 Upot. Élmény minden, a vécétől kezdve a kitömött állatokig, de iszonyú tömény ám, úgyhogy kell némi idő megszokni a miliőt.

Hanem aztán tréfára vettük a dolgot magunk is, és ettől egészen váratlan irányt vett a zabakrónika: rendesen kizökkentünk a hétköznapokból, és mire a csapat később érkező része beesett, együtt röhögtünk rajtuk a személyzettel.

„Ezek a parasztok hun vannak? – szólott a gazdasszony. – Egy óra az egy óra! Tapodnak, mint lúd a jégen.” Majd amikor végre beestek, szemrehányóan odavetette: „Hát hol lődörögtetek?”

A gazdasszony meg az alabárdosa kitesz magáért, osztja a vendéget, pardon, parasztot, meg a fogásokat is. Több szakaszban érkezünk, és amikor látja az előörs ivászatát, meglepődik: „Tik má vedeltek, mi van itt?” Amikor pedig a latrinában tökörésző kolléga lemarad a rendelésről, még le is teremti:

„Hugyoztá, amikor a többiek megrendelték, hát mondjad akkó!”

Talán a ribizlibortól, talán a rendhagyó kiszolgálástól, de aznapra el is engedünk (szinte) mindent, amit az elmúlt pár száz évben rakott ránk a civilizáció. Fogyasztunk, zabálunk, röhögünk. De még egy utolsót meghökkenünk, amikor elénk teszik a fogásoktól roskadozó dézsát. Több kalória van benne, mint ahány molekula a világegyetemben; királyi lakomák nézhettek ki így (szóval megbicsaklik újfent a paraszttematika, de már leszarjuk).

Egy gasztroenterológus hordágyon hagyná el a helyiséget, mi viszont hidegvérrel elemezgetni kezdjük, mit látunk: pisztráng egészben, alatta nyúl egészben, a másik hordának valamilyen szárnyas, még az is lehet, hogy sas. De jut csülök, csirke, kacsa, héjában főtt krumpli, gomba, kópószta, lilahagyma, oldalas, kolbász, paradicsom, kígyóuborka, jókora buci, rántott sajt és – némi meglepetésre – fahéjas alma is. Ha valaki esetleg hiányolná a desszertet.

Értjük ám, miért tér vissza a sok paraszt, mert bármilyen sokkoló is elsőre a hely, valahogy mégis ül minden: az ételek annyira egyszerűek, hogy mindenki könnyen megtalálja a fogára valót, a jól adagolt bumfordi humor egyfajta fricska is a mesterkélt, (túl?) píszí világunknak, vagy éppen a kifinomult fine dining vendéglátásnak, ahol olykor külön egy-egy fogáshoz készítettnek tányért valamely neves tervezővel.

Ehhez képest itt megnyílik egy külön dimenzió, ahol a Csecses Teri meg a Fingevő ember diplomája lóg a falon, keresetlen szavakkal dorgálják a betévedő parasztokat, és valahogy minden idézőjeles lesz, tova a nagy komolyság.

Gátlás nem sok van itt, az eurót ellenben már bevezették, de jöhet forint is, mindegy, kellemes áron lehet arcátlanul sokat enni zabálni, a belvárosi éttermek meg hiába keresik az egyediséget a maguk szofisztikáltságában, e téren a nyomába sem érhetnek a párkányi uradalomnak.

„Hé, paraszt! melyik út megyen itt Budára?” – kérdeznénk lendületből indulás előtt, ha nem találták volna föl idő közben villanytérképet, meg a tömlőmentes abroncsokon hasító önhordó acélkordét. Szóval megmarad a hangulat, megkedveljük a trollkodó gazdasszonyt, és azt fontolgatjuk, melyik ismerősünknek súgjuk meg a tuti tippet egy olyan tripre, ami biztosan sokáig emlékezetes marad neki.

Középkori Paraszt Étterem
Jozefa Bema 564/4, 943 01 Štúrovo (Párkány), Szlovákia
Ide kattintsá' a pofakönyvér', ide meg az egyebükér'!

Ez is érdekelhet:

Ha ide betérsz, halrajongó leszel, ha meg már az vagy, akkor térj be ide – a Frisshalpiac felfedezése

Halat, pláne friss tengeri halat enni ezerszer jobb annál, hogy évente csak kétszer tegyük. Felfedeztünk egy tuti helyet, ahol még remek hangulatot és szakszerű válaszokat is kaphatsz a fogások mellé.

Player Adventi Kalendárium Player Adventi Kalendárium
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Vonzó karácsonyi képekkel hangolunk az ünnepre

Így lehetsz te is részvényes az MBH Bankban!

Így ünneplik gyönyörű és világhírű nők a karácsonyt

A Player kérdése: Te szoktál magadnak ajándékot venni karácsonykor?
32% Igen, persze, szerintem teljesen normális.
68% Nekem ez fura, nem, nem szoktam.
Bonjour, Budapest! Francia pikniket tartottunk a Renault 4 E-Tech electric-ben
Hirdetés