Oxigénpalack nélkül próbálja meghódítani az Everestet.

A Kalifa Alpin Csapat hegymászója pénteken érkezik meg a nepáli fővárosba, ahol néhány napot vesz igénybe az ügyintézés. Katmanduból előreláthatólag egy hét alatt éri el az Everest alaptáborát. A trekking első napján Luklába repül, onnan megy tovább a 2800 méteren fekvő Phakdingig. A következő célpont Namche Bazar, majd Tengboche, Dingboche és végül Lobuche érintésével érkezik meg az 5360 méteren kialakított alaptáborba.

A trekking teljes időtartama alatt mintegy 4000 méternyi szintemelkedést kell magam mögött hagynom, ami kiváló előakklimatizáció lesz

mondta Varga az MTI-nek.

Varga Csaba 2013 óta vesz részt magashegyi expedíciókon, ez idő alatt a világ 14, nyolcezer méternél magasabb hegye közül négyet mászott meg oxigénpalack használata nélkül, ennél többet magyar részről többet csak példaképe, Erőss Zsolt tudhatott maga mögött.

Ő lehet az első magyar, akinek sikerül pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül megmásznia a világ legmagasabb, 8848 méter magas hegyét a "Tisztán" Magyar Everest Expedícióban.

Varga Csaba, mint eddig mind a nyolc expedíciójára, a Mount Everestre is mintegy 50 kilogrammnyi felszerelést vitt magával Budapestről, a magaslati táborokba pedig a maga erejéből juttatja azt fel. Az majd az alaptáborban dől el, hogy a mászásban kik lesznek a társai.

Varga a magyar zászlót szeretné kifeszíteni a csúcson, erdélyi magyarként képviselve a Kárpát-medencei magyarságot. A hegymászó célja az, hogy első magyarként pótlólagos oxigén nélkül mássza meg az Everestet.

MTI; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

Egy medencébe esett jávorszarvast kellett kimenteni a rendőröknek

A medence tulaja arra ébredt, hogy egy hatalmas valami álldogál a kertben lévő medencében.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában